Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 23.01.2017.

16:09

Nemci žele da izbace Ruse sa OI 2018. i 2020.

Predsednik Olimpijskog komiteta Nemačke Alfons Herman zatražio je da Rusija bude izbačena sa Olimpijskih igara 2018. i 2020. godine.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Nemci žele da izbace Ruse sa OI 2018. i 2020.
Getty Images

On zahteva da se to učini ako se utvrdi da su ruski čelnici znali za sistemski doping koji je navodno finansirala i prikrivala država.

On je nemačkim medijima rekao da bi zabrana učešća ruskim sportistima na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. i na Letnjim igrama u Tokiju dve godine kasnije, poslala "jasan signal" nulte tolerancije na doping.

Ukupno 12 ruskih osvajača medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju optuženi su da su imali koristi od šeme prikrivanja dopinga.

Istražitelji Svetske antidoping agencije (WADA) optužili su rusku vladu i čelnike Antidoping agencije te zemlje da su napravili i vodili šemu prikrivanja dopinga, ali ne i Olimpijski komitet Rusije (ROC).

Herman je rekao da bi, ako dalje istrage potvrde da je ruska vlada finansirala i prikrivala doping i pokažu umešanost ROC, bilo razumno da Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) suspenduje Rusiju sa Igara 2018. i 2020. godine

Predsednik MOK Tomas Bah bio je Hermanov prethodnik na čelu nemačkog olimpijskog komiteta.

"Ako neko prekrši povelju MOK na tako jasan način, onda mora da dobije najstrožu kaznu", rekao je Herman i dodao da mu je teško da zamisli da ROC nije znao za šemu masovnog dopinga.

"To se čini teško zamislivim za sportsku organizaciju u zemlji kakva je Rusija", naveo je Herman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 h

U fokusu

Vidi sve