Nova vest
Olimpizam

Subota, 31.12.2016.

21:00

2016: Vladari svega, basket u krvi, besmrtni Novak

Do ulaska u novu godinu ostalo je tačno 150 minuta, pa se može reći da je savršeno vreme da se podsetimo na sve ono što je obeležilo 2016. godinu.

Izvor:

Autor:

2016: Vladari svega, basket u krvi, besmrtni Novak
Getty Images

Gledajući samo srpski sport, bilo je zaista pregršt usepha, kako na individualnom, tako i na ekipnom planu. Pojedini klubovi su bljesnuli, dok su neke reprezentativce selekcije naše zemlje potvrdile klas, a samim tim i svoje mesto u istoriji.

Na našoj listi, na kojoj se nalazi deset najjačih utisaka u prethodnih 365 dana, svoje mesto su zauzeli i uspesi sa najvećih svetskih takmičenja, odnosno najjačih planetarnih liga, a samo jedan od utisaka ostavlja gorak ukus u ustima.

Redakcija B92 sport predstavlja Vam retrospektivu najvažnijih sportiskih događaja iz 2016, i želim vam sve najbolje u godini koja nas čeka.

Srećni praznici, nastavite da nas čitate, kako biste poslednje vesti saznali prvi.

Vaš,
B92sport

10. Rusi i 'šarene' pilule. Ali, da li samo oni?

Krenućemo od jedine loše stvari iz sveta sporta u godini na izmaku – sistemskog dopinga ruskih sportista.

Spomenuta afera i dalje trese svetsku javnost i veliko je pitanje kada će, i da li će uopšte, prestati. Pojedini sportisti nisu imali pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Brazilu, odnosno svetskim i Evropskim prvenstvima, a nije mali broj ni onih koji su ostali bez najsajnijih, najvažnijih odličja jer su im uzorci ponovo tesitrani.

Cela priča dosezala je i do onih najmlađih starosnih kategorija, dok se čini da ćemo na konačan broj dopingovanih morati da sačekamo još neko vreme. A možda ga nikada i ne saznamo.

Na kraju, ruski zvaničnici priznali su postojanje doping sistema kojim je upravljala država, a nama ostaje da se nadamo da će se pronaći način da se ovakav vid varanja trajno eliminiše iz sporta.

9. Dečak iz Ohaja ispunio obećanje...

Navikli smo na uzbuđenja u NBA ligi, ali su kraj prethodne sezone dodatno ulepšali majstori košarke iz redova Klivelend Kavalirsa i Golden Stejt Vorirosa.

'Ratnici' su branili trofej osvojen prošle godine, postavili su na putu ka finalu novi rekord po broju pobeda u regularnom toku sezone i imali ogromnih 3:1 u pobedama u velikom Finalu, ali to nije bilo dovoljno da se obrani trofej.

Za takav scenario stanovnici Ohaja, ali i svi navijači Kavalirsa, najviše mogu da zahvale fascinantnom Lebronu Džejmsu, koji je dao sve od sebe da njegova ekipa uđe u istoriju, kao prva koja je uspela da nadoknadi minus od dve pobede u borbi za prsten.

I, ne samo to, 'Kralj' je ispunio obećanje dato još kada je stigao u najjaču ligu sveta pre gotovo deceniju i po, donevši državi u kojoj je rođen prvu nacionalnu titulu posle više od pola veka.

8. Priča o Kristijanu i 'ružnom pačetu' Ederu

Osmo mesto na našoj listi pripada reprezentaciji Portugala, koja je na minulom Evropskom prvenstvu u fudbalu napravila iznenađenje i osvojila prvi EURO u svojoj istoriji.

Evropski 'Selesao' loše je započeo turnir u Francuskoj, nekako je na krilima Kristijana Ronalda uspeo da stigne do druge faze, kada su komandu preuzeli Pepe i Rikardno Karvaljo, i ostali defanzivci, da bi pogodak vredan 'srebrne amfore' postigao, široj javnosti manje poznati, Eder, u produžetku.

Kada je u pitanju kapiten Portugala, najbolji igrač sveta imao je tu nesreću da se povredi već na samom startu velikog finala, ali su se Eder, kao i njegovi saigrači i on iz Real Madrida, potrudili da ima još jednu nezaboravnu godinu.

Osim nove sezone u kojoj je postigao preko 50 golova, odnosno četvrtoj 'Zlatnoj lopti' i Evropskom prvenstvu, momak sa ostrva Madeira visoko je podigrao iznad glave i svoj treći trofej Lige šampiona.

7. Ranijerijeve 'Lisice' šokirale kolevku

Svakako najveću senzaciju u 2016. godini napravili su igrači Lester Sitija, predvođeni iskusnim Italijanom Klaudijom Ranijerijem s klupe osvojili su Premijer ligu.

Njihov podvig je toliko velik da će zasigurno ostati upamćen kao jedan od najvećnih u modernoj istoriji sporta, a može se smatrati i da se popularnom 'Tinkermanu' vratilo za sve nesrećne poraze u trenersko/menadžerskoj karijeri.

Ekipa sa King Pauer stadiona bila je lider tokom većeg dela sezone, a iako niko nije verovao u njih, čak ni u samom finišu trke kada su bili na korak do najvećeg uspeha u istoriji kluba, oni su izdržali do samog kraja.

Predvodili su ih fenomenalni Džejmi Vardi i Alžirac Rijad Mahrez, a vi detaljno o sezoni Lestera za pamćenje možete pročitati u temi našem Nemanje Đorđevića.

6. Možda je Jusein već u 2017. godini...

Ako je uopšte i bilo dieme, Jusein Bolt još jednom nam je potvrdio da je apsolutno najbrži čovek u istoriji čovečanstva.

Maestralni Jamajčanin pokazao je da je 'Majkl Džordan' atletike – osvojiviš i devetu zlatnu olimpijsku medalju.

'Munja' iz Kingstona izjednačila se na taj način sa Karlom Luisom iz Sjedinjenih Američkih Država.

Svetski rekorder na 100 i 200 metara ostavio je ogroman trag u istoriji 'kraljice sportova', toliki da se može i povesti debata o tome da je najveći među 'najvećima'.

5. Uživaj, Ana – hvala ti na svemu!

Pauza između dve teniske sezone nije previše dugačka, iako će vam teniski fanatici reći da to ipak nije slučaj.

Ova iza nas bila je izuzetno zanimljiva, posebno kada se radi o borbi za tron u muškoj konkurenciji, a da vreme između dve sezone ne provedemo samo čitajući analize, ili gledajući egzibicione turnire sa egzotičnih destinacija, pobrinula se Ana Ivanović.

Najbolja srpska teniserka u istoriji, i jedina igračica iz Srbije koja u svom vlasništvu ima Grend Slem, odlučila je da se povuče iz 'belog sporta' u 29. godini.

Ana je bila prinuđena na tako nešto zbog velikog broja povreda, a mi ćemo možda tek kada sve prođe postati svesni koliko je velika stvar biti prvi na svetu u nečemu, ili osvojiti neki od četiri najveća teniska turnira.

4. Srbija jeste zemlja košarke. Tačka.

Sport koji definitivno najviše volimo vratio se na velika vrata, ogromnim naporom svih ljudi koji vole i vode košarku u našoj zemlji.

Basket je Srbima u krvi, često volimo da ističemo kako su nam samo Amerikanci legitimni protivnici, a ta teza pokazala se tačnom još jednom, i ovoga leta u Brazilu.

Košarkaši su predvođeni legendarnim Aleksandrom Sašom Đorđevićem srebrnoj medalji sa Svetskog prvenstva pridodali i onu Olimpijsku, ali je daleko važnije da kult i duh reprezentacije živi sa svakim građaninom Srbije. S druge strane, ni Marina Maljković i njene devojke nisu uradile ništa slabiji posao, osvajanjem istorijske bronze.

Takođe, tu je i podvig ekipe Crvene zvezde, koja je prvi put u svojoj istoriji zaigrala u četvrtini finala Evrolige.

3. 103 sportista = 54 medalje

Prethodno olimpijsko leto bilo je izuzetno uspešno za srpski sport, od 103 sportiska koji su otišili u Rio de Žaneiro njih čak 54 kući se vratilo sa medaljama oko vrata, a neke od njih bile su i istorijske.

Srpski sportisti imali su problema na startu takmičenja i tek posle posle 12 dana krenuli da osvajaju medalje, ali su ih onda naređali osam.

Prvo i to zlatno odličje osvojio je srpski rvač Davor Štefanek, srebrna je bila 18-godišnja Tijana Bogdanović, a seriju su nastavili srebrni kajakaši Milenko Zorić i Marko Tomićević, kao i bronzana skakačica udalj Ivana Španović.

Od ekipnih sportova Srbija je jedna od najuspešnijih na turniru – vaterpolisti su prvi put postali olimpijski prvaci trijumfom nad Hrvatskom u finalu, a istorijske uspehe zabeležila je ženska košarkaška reprezentacija Srbije, koja je osvojila bronzanu medalju i srebrne odbojkašice Srbije, koje su u finalu izubile od Kine.

2. Naši vaterpolisti – vladari SVEGA

Nijedna ekipna selekcija naše zemlje nas u istoriji nije toliko puta obradovala kao naši vaterpolisti.

Kakvi god uslovi i okolnosti bile, oni su uvek pronalazili način da u svom maniru završe takmičenje na kojem su otputovali – sa zlatom oko vrata.

U Riju su čak uspeli da nadmaše i same sebe, ali smo mi svi svega toga donekle i bili svesni – čekajući samo da se neminovno jednoga dana i dogodi.

Predvođeni najboljim trenerom sveta Dejanom Savićem osvojili su prvu zlatnu olimpijsku medalju u istoriji Srbije, a kada se tome dodaju svetsko, Evropsko prvenstvo, Svetska liga i Svetski Kup jasno je zašto su naši momci predmet obožavanja i jedinstveni.

1. 'Novak Slem' za svetsku istoriju i besmrtnost

Za kraj našeg premotavanja ostavili smo momka koji je obeležio svetski sport u prethodnih pet godina – Novaka Đokovića.

Apsolutni teniski kralj u tekućoj deceniji prošle godine uradio je nešto što, mnogi smatraju, nije niko u istoriji 'belog sporta'.

Đoković je sredinom godine osvojio Rolan Garos čime je kompletirao Grend Slem karijere, ujedno postavši prvi čovek u Open eri koji je u isto vreme u svom vlasništvu imao titule sa četiri najveća turnira. Pre njega to su uspeli samo Don Badž i Rod Lejver, koji su igrali u periodu u kojem su Grend Slemovi igrani na samo dve podloge.

Jeste na kraju odigrao daleko od svog nivoa i izgubio prvo mesto na svetu, ali ništa ne može biti opravdan razlog za nemalo negativnih komentara upućenih najvećem sportisti u istoriji naše zemlje.

Vratiće se Novak ekspresno tamo gde mu je i mesto – na tron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve