Troškovi Igara u Tokiju premašuju 30 milijardi $?

Ekspertska komisija upozorila je da ukupni troškovi organizacije Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine mogu da premaše 30 milijardi dolara.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

Kako se navodi, to će se dogoditi gotovo izvesno ako se ne preduzmu drastične mere smanjenja troškova.

Komisiju je osnovala novoizabrana guvernerka Tokija Juriko Koke kao deo širih reformi, pošto je izrazila zabrinutost u vezi sve većih nezvaničnih procena troškova.

Do sada je ta komisija pregledala tri od sedam postojećih objekata koje Tokio planira ponovo da izgradi i predložila da se iskoriste postojeće lokacije pre nego novi objekti.

Procenjeni troškovi od 30 milijardi dolara su četiri puta veći od procenjenih u vreme kada je Tokio dobio organizaciju Olimpijskih igara, 2013. godine.

Organizatori se nisu oglasili, a predsednik Organizacionog odbora Joširo Mori rekao je prošlog jula da bi ukupni troškovi mogli da premaše 20 milijardi dolara, što je skoro duplo više od procenjenih troškova iz 2014. godine.

U izveštaju se, između ostalog, predlaže da se takmičenja u veslanju i kanuu pomere iz Tokija i da se renoviraju postojeći objekti.

Pripreme za Igre su pogođene serijom skandala, uključujući troškove i dizajn novog nacionalnog stadiona i navode o korupciji u procesu kandidature.

Olimpizam