Nova vest
Olimpizam

Utorak, 20.09.2016.

16:45

Nadal, Vilijams, Bajls, Frum – to nije doping

Direktorka Antidoping agencije Srbije (ADAS) dr Milica Vukašinović-Vesić tvrdi da slučaj sa tolerisanjem upotrebe zabranjenih lekova nije doping.

Izvor: AK

Autor: AK

Nadal, Vilijams, Bajls, Frum – to nije doping

Prethodnih dana svet sporta je uzdrmalo curenje dokumenata iz Svetske antidoping agencije (WADA) koja potvrđuju da su brojni vrhunski sportisti, među njima Rafael Nadal, sestre Serena i Venus Vilijams, Simon Bajls, Kris Frum, imali dozvolu da koriste lekove koji su na listi zabranjenih supstanci.

"To nije doping jer postoji sistem koji je napravljen, a kojim je omogućeno sportistima da korsite lekove koji su im neophodni da za lečenje bolesti ili povreda. Postoji lista lekova koje sportisti mogu da koriste u terapeutske svrhe. Oni samo treba da sa lekarom popune formular na osnovu procene lekara, podnesu zahtev svojoj antidoping agenciji, na primer nama u Srbiji, a onda naš odbor za terapeutsku upotrebu lekova koji čine dvojica profesora i jedan lekar odlučuju da li je moguće izdati takvo izuzeće", rekla je Vukašinović-Vesić gostujući u emisiji "Kažiprst" na TV B92.

Ruska hakerska organizacija "Fensi Bers" je pustila u javnosti poverljiva medicinska dokumenta više desetina sportista, od kojih su mnogi učestvovali na nedavno održanim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

"Sportista može da učestvuje na svim takmičenjima ukoliko ima terapeutsko izuzeće (TUE). Ako sportista koristi neki lek koji je na listi zabranjenih, on na doping testu daje urin na analizu, ako se na rezultatu testa pojavi ta supstanca, ali on prikaže svoje izuzeće, neće biti kažnjen, kao što nisu ni ovi sportisti", dodala je predsednica ADAS.

Dozvola za upotrebu lekova se uglavnom izdaje za lečenje određenih uobičajenih bolesti, međutim, mnogi smatraju da je jasan oblik zloupotrebe pravila.

"Svaki sportista ima pravo da bude bolestan. Na primer sportista ima astmu i može da koristi lek za astmu. Mi to moramo i treba da obezbedimo za sportiste. Ne možemo zabraniti lek koji je sportisti potreban. Postoje jasna pravila, jasne indikacije na osnovu kojih može da se sportisti odobri lek koji mu je potreban. Potencijalmno uvek ima prostora za zloubpotrebu, ali ako postoje pravila koja poštujete, onda nje ne bi trebalo da bude", kaže Vukašinović-Vesić.

Afera "Fensi Bers" se pojavila nekoliko nedelja nakon što je WADA zabranila ruskim paraolimpijcima da učestvuju na Paraolimpijskim igrama u Riju, a nekoliko meseci nakon što je to isto zabranila desetinama ruskih sportista za Letnje OI.

"Postojala su dva velika izveštaja i istraživanja koji su rađena u Rusiji i na osnovu njih su postojali razlozi da se oduzmu akreditacije lokalnim laboratorijama i da se kazne njihovi sportisti. U tom celom sistemu je očigledno bilo problema, to nije isto kao ovo. Mi smo za deset godina izdali 200 izuzeća. Može se pojaviti u našim medijima da se neki naš sportista dopingovao, ali nije jer smo mu dali izuzeće. Sitem je jadnak za sve, niko ne želi da veruje da je sistem drugačiji, mi naše sportiste učimo da je sistem jednak svugde i da su svi isto testirani. Oni kažu da kada bi svi radili kao mi da ne bi nigde bilo problema. Ali svi moraju da ga poštuju", kaže doktorka.

U svakom slučaju, ruski hakeri su pokrenuli veliku raspravu u svetu o veru u antidoping sistem koji kontroliše WADA.

"Nešto će morati da se promeni jer su sve ove situacije poljuljale veru da se svugde testira isto i da su svi jednaki. Oko svega možemo da se dogovorimo sa sportistima pre, da ih uputimo šta je dozvoljeno, a šta nije, ali ne možemo oko toga da li ćemo da vas testiramo ili ne, to ćemo uvek da radimo", zaključila je Vukašinović-Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve