Nova vest
Olimpizam

Subota, 28.05.2016.

11:29

SZO: Nema opasnosti od zika, Igre po planu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odbacila je pozive da se Olimpijske igre izmeste u drugu zemlju ili odgode zbog epidemija virusa zika u Brazilu.

Izvor: B92

Autor:B92

SZO: Nema opasnosti od zika, Igre po planu
Foto: Thinkstock

Odgovarajući na pozive više od 100 vodećih svetskih naučnika, koji su naveli da bi bilo neetički da se OI održe po planu, SZO je saopštila da održavanje Igara u Riju neće "značajnije uticati na širenje" virusa zika, za kojeg se smatra da izaziva teške urođene defekte kod dece, preneo je Rojters.

"Na osnovu trenutne procene virusa zika, koji je prisutan u gotovo 60 zemalja sveta i 39 zemalja Severne i Južne Amerike, nema opasnosti po javno zdravlje koja bi opravdala odlaganje ili otkazivanje igara", navodi se u saopštenju SZO.

Oko 150 vodećih svetskih stručnjaka za javno zdravlje, medju kojima i veliki broj bioetičara, navelo je u pismo objavljenom u petak na Internetu da je rizik od infekcije virusom zika prevelik da bi OI mogle bezbedno da se održe.

To pismo, u kojem se poziva da Olimpijske igre budu premeštene na drugu lokaciju ili odložene, poslato je generalnoj direktorki SZO Margaret Čan.

"Nepotreban je rizik kad 500.000 stranih turista iz svih zemalja sveta dodju na OI, možda se zaraze tim virusom, a zatim se vrate u svoje zemlje gde virus može da postane endemski", stoji u pismu.

SZO je, međutim, odbacio te zahteve, navodeći da je Brazil "jedna od gotovo 60 zemalja i teritorija" u kojima je otkriven virus zika i da ljudi i dalje putuju iz jedne u drugu zemlju iz različitih razloga.

SZO je ranije pozvala sve trudnice da ne putuju na područja gde je prisutan virus zika, uključujući Rio de Žaneiro, a svim drugima savetuje da se na sve načine zaštite od ujeda komaraca i da koriste zaštitu pri seksualnim odnosima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve