Nova vest
Olimpizam

Petak, 15.04.2016.

15:12

WADA ne zna gde bije: Novo pravilo, ukinute kazne

Suspenzije za najmanje 14 ruskih i gruzijskih sportista ukinute su u četvrtak, posle novih pravila Svetske antidoping agencije (WADA) oko meldonijuma.

Izvor: B92

Autor:B92

WADA ne zna gde bije: Novo pravilo, ukinute kazne

WADA je 1. januara ove godine stavila meldonijum na listu zabranjenih, a nakon toga najmanje 172 sportista širom sveta su bilo pozitivna na tu supstancu.

WADA je u sredu saopštila da je prihvatljivo prisustvo manje od jednog mikrograma meldonijuma u doping uzorcima sportista čija su testiranja obavljena pre 1. marta, pošto još nije poznato koliko se ta supstanca zadržava u organizmu.

U Gruziji je zatoukinuta suspenzija za šestoro rvača.

Olimpijski komitet Rusije saopštio je da su ukinute suspenzije za osmoro sportista.

Mnogi sportisti čiji su rezultati bili pozitivni na meldonijum su se žalili, pošto su naveli da su prestali da ga koriste otkako je zabranjen, ali da su se tragovi susptance zadržali u organizmu. Meldonijum je postao poznat početkom marta, kada je bivša prva teniserka sveta Marija Šarapova objavila da su njeni doping rezultati bili pozitivni na tu supstancu na Australijan openu u januaru.

Meldonijum se koristi kod bolesti srca i utvrđeno je da povećava izdržljivost, poboljšava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema. Zabranjen je u SAD, a može se kupiti u Rusiji, Ukrajini, Moldaviji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Jermeniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve