Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 08.02.2016.

10:55

Amerikanci ne idu na Igre u Riju?

Olimpijski komites Sjedinjenih Država poručio je svojim sportistima da razmisle o neodlasku na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Izvor: JT

Autor: JT

Amerikanci ne idu na Igre u Riju?
Getty Images

Razlog za takvu poruku vladajućeg tela američkog sporta je zabrinutost za zdravlje sportista zbog virusa zika koji se pojavio u Južnoj Americi krajem prošle godine, a potom nastavio da se eksplozivno širi.

Zvaničnici Olimpijskog komiteta su predstavnicima svojih federacija preporuku uputili putem konferencijskog poziva krajem januara, potvrdile su dve osobe koje su učestvovale u svemu.

Federacijama je poručeno da niko ne bi trebalo da putuje u Brazil u slučaju da se ne oseća bezbedno”, rekao je Donald Entoni, prvi čovek američkog mačevanja.

Brifing Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Država je poslednji znak da organizatori Olimpijskih igara treba ozbiljno da shvate opasnost koja preti od virusa. Takođe je i poruka da je pred pojedinim sportistima i pratećim osobljem teška odluka o tome da li će uopšte otputovati u Rio.

Američki mediji prenose da bi u slučaju da se njihovi sportisti ne nađu u Riju, to uticalo na kvalitet Igara, pošto su na prethodnim, u Londonu 2012, osvojili najviše medalja.

Virus zika prenose komarci, a veruje se da je izazvao nekoliko hiljada slučajeva mikrocefalije kod beba. Mikrocefalija je neurološko stanje koje za posledicu ima rođenje beba sa abnormalno malom glavom. Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija proglasila stanje uzbune 1. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve