Nova vest
Olimpizam

Petak, 15.05.2015.

10:50

Udovičić u Španiji o privatizaciji

Ministar Vanja Udovičić prvog dana radne posete Španiji razgovarao je o funkcionisanju sistema sporta u jednoj od najtrofejnijih svetskih sportskih nacija.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP

Udovičić je imao sastanak sa prvim čovekom Visokog saveta za sport Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta Migelom Kardinalom Karom, a sastao se i sa ambasadorom Srbije u Španiji Dankom Prokićem.

"Predstavnici Visokog saveta za sport srdačno su dočekali delegaciju Ministarstva omladine i sporta, rekavši da su od Srbije mnogo naučili i da su na jugoslovenskom, a potom i srpskom sportu, mnogi uspesi nastali, pogotovo košarkaški", saopšteno je iz MOS.

Kako se navodi, glavne teme razgovora bile su: funkcionisanje sistema sporta u Španiji, njihova iskustva u privatizaciji i problemi i rešenja u vezi sa istom.
G
ovorilo se i o značaju školskog, univerzitetskog i amaterskog sporta – ključno rešenje koje Španija sprovodi po tom pitanju jeste da se školski, univerzitetski i amaterski sport ne finansiraju sa nacionalnog nivoa, već ih finansira region, dok se sa nacionalnog nivoa finansiraju samo vrhunski sportovi.

Zbog lošše situacije u fudbalu (32 fudbalska kluba duguju državi četiri milijarde evra), u Španiji je uveden tzv. finansijski fer-plej, formirana je Komisija koja zajedno sa ligom i fudbalskim savezom direktno kontroliše budžet klubova, kako ne bi trošili više sredstava nego što mogu da dobiju.

Na sastanku se razgovaralo i o uvođenju poreskih olakšica za finansiranje sporta i velikih takmičenja, a iznet je i zaključak da je dobra finansijska kontrola osnova za bolje funkcionisanje sporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

17 h

U fokusu

Vidi sve