Nova vest
Olimpizam

Subota, 24.01.2015.

21:51

Mali sportovi: Podrška Udovičiću

Nekoliko saveza "malih" sportova izrazilo je nezadovoljstvo izjavama Plivačkog saveza Srbije u vezi sa raspodelom novca, te iskazali podršku Vanji Udovičiću.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

PSS je izdao saopštenje, koje je povukao, a potom i drugo, demantujući neregularnosti u rukovođenju i osudio odluku MOS da bude izuzet iz budžetskog finansiranja.

Čelnici softbol, boćarskog, kuglaškog i saveza za navlačenje konopca, te savez za rekreaciju i fitnes, istakli su zahvalnost MOS na pomoći koju dobijaju svake godine, iako je daleko manja od PSS.

"Zaista ne znam kakve veze za PSS imaju budžeti malih sportova u našoj zemlji, koji su u ovim teškim vremenima, takođe bitni za hiljade sportista, koji na pravi način predstavljaju našu domovinu svuda gde se pojave, kako kod nas tako i u inostranstvu. Ovim putem podržavam rad Ministarstva omladine i sporta i ministra Udovičća i zahvaljujemo se na pomoći u vidu dobijenih budžetskih sredstava za naše programe, bez kojih bi hiljade odličnih sportista iz raznih sportova, bilo prepušteno samo sebi. A uz to veliki broj dece bi bilo usmereno ka ulici a ne ka salama i terenima. Softbol, na primer u svetu po zvaničnim statistikama igra 25 miliona ljudi", istakao je Slobodan Аurić, predsednik Softbol saveza Srbije, koji za osam godina finansirana redovnih programa, nije dobio novca, koji Plivački savez Srbije dobije za jednu.

Rade Kljajić, predsednik Boćarskog saveza je bio vidno uvređen kada je pročitao saopštenje plivača.

"Boćanje ima dugu tradiciju. Imamo sve uzrasne kategorije, i nikad se nismo poredili sa drugim sportovima. Slobodno svaki plivač može doći i oprobati se u ovom lepom sportu. Ali siguran sam da im neće biti lako. Nije lepo od bilo koga da proziva nekog koga ne poznaje, a izjave iz Plivačkog saveza su cinične. Ali neka njima služi na čast. I sigurni smo da je Ministarstvo postupilo po Zakonu i svi boćari daju podršku legedni Vanji Udoviću, da nastavi svoj dobar rad. Mi ćemo se truditi da širimo naš sport. I na kraju za javnost želim da kažem da od MOS godišnje dobijamo dva miliona dinara. Izgleda je to nekima puno, za razliku od 50 miliona koje ima Plivački savez. Svaka im čast na uspesima, ali izgleda da im računanje ne ide baš od ruke", istakao je Kljajić.

Dragan Tomašević, generalni sekretar Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije je takođe pohvalio MOS.

"Povodom medijske prašine koja se digla u javnosti u vezi rešenja o finansiranju Nacionalnih granskih sportskih saveza, ističem da Ministarstvo omladine i sporta je upravo u poslednjih 10-ak godina napravilo slobodno se može reći džinovske korake u uređenju sistema sporta (Strategija razvoja sporta, Zakon o sportu, Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, Zakon o sprečavanju dopinga...). Prema mom dubokom uverenju do prekršaja u procedurama funkcionisanja određenih saveza došlo je nikako iz razloga bilo kakve namere ili smišljenog delovanja, već zbog administrativnih i operativnih propusta. Ipak, zakoni ne prepoznaju nameru ili neobaveštenost, pa je MOS bio prinuđen da primenjuje zakone Republike Srbije, po kojima funkcioniše. Kada je reč o finansiranju egzotičnih i "malih" sportova i tu postoji ogroman broj činjenica koje idu u prilog ispravnosti rešenja MOS o finansiranju. Mnogi manji sportovi se i pored veoma skromnih budžeta i tradicije mogu podičiti pravim malim armijama poklonika. Kriterijumi finansiranja su pored sportskih i masovnost, aktuelnost i drugi", rekao je Tomašević.

Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije smatra da sredstva koja dobija od države nisu velika, ali da je pomoć itekako značajna.

"Sam podatak da država za redovne programe neolimpijskih sportova odvaja tek 9,55 odsto budžeta govori da to nisu velika sredstva. U ovim teškim ekonomskim vremenima najteže je ekipnim sportovima, tako da je svaka pomoć itekako značajna. Kuglaški savez stalno ističe podršku Ministarstva sporta, a od dobijenih sredstava mi najviše odvajamo na plaćanja priprema i učešća reprezentativnih selekcija na svetskim i evropskim šampionatima, u svim uzrasnim kategorijama. Imamo sjajne rezulatate u muškoj konkurenciji, gde smo na svetskoj rang listi prvi po ukupnim rezultatima seniora, juniora i kadeta", istakao je Dragojlović.

Milan Rusalić, predsednik Saveza "Tag of war", u prevodu nadvlačenje konopca, bio je iznenađen pismom Plivačkog saveza.

"Ne znam kako neko može da proziva druge sportove, čak i da im se podsmeva. To prevashodno nije sportski. Ministar Udovičić je za kratko vreme uneo puno noviteta u rad MOS. Moram da priznam da nekada imamo i previše posla, oko dostavljanja raznih obrazaca ministarstvu. Ali pravila su pravila i ona se moraju poštovati. Naš savez za ovu godinu ima namenjenih milion dinara od države. Svako normalan zna da to nisu velike pare, ali toliko imamo u ova teška vremena i moramo raspodeliti na aktivnosti. A ako pogledamo budzet Plivačkog saveza Srbije, pa mi toliko necemo imati za pola veka. A valjda smo i mi neki sportisti", istakao je Rusalić.

MOS je odgovorio na optužbe PSS istakavši da država traži rešenje da pomogne plivanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve