Nova vest
Olimpizam

Petak, 02.01.2015.

11:37

Udovičić: Profesionalizacija

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da je neophodna profesionalizacija sportskih klubova.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DR

Udovičić je takođe istakao da se intenzivno radi na pronalaženju pravih rešenja za to, u šta su, osim resornog uključena i druga ministarstva.

Vlada Srbije neće odustati od cilja, profesionalizacije srpskih klubova i to jeste jedino rešenje za način finansiranja ubuduće, ali potreban je opšti konzenzus. Radi se na tome, i ne samo Ministarstvo sporta već i Ministarstva finansija i privrede i sam premijer su uključeni i mislim da ćemo u nekom narednom periodu moći konkretnije da izađemo pred javnost“, rekao je Udovičić za RTS.

Udovičić je ukazao da je neki vid profesionalizacije klubova neohodan, a u sportu trenutna situacija neće biti dugoročno održiva i da se radi na pronalaženju pravih rešenja.

Dug je put od formalne do konkretne podrške“, rekao je Udovičić.

Upitan za izmene Zakona o sportu Udovičić je rekao da će nastojati da u prvoj polovini godine dođe do izmena i dopuna ili novog Zakona o sportu.

Udovičić je naveo da je 2014. godina bila godina sporta o da je bila rekordna po broju osvojenih medalja na međunarodnoj sceni, ako i da se nada da će 2015. biti još bolja. Kako je rekao, 2014. je, nažalost, upamćena i kao godina mešanja politike u sport.

U saopštenju sam pre mesec dana rekao da me plaši budućnost međunarodnog sporta jer kada se dopusti ulazak politike u sport onda ne znate kako i ko će biti taj koji će određivati budućnost međunardnog sporta. Sport ima jasna pravila i granice, a ako se to naruši dovodi se u pitanje integritet sporta“, rekao je Udovičić.

Kako je rekao, to je ozbiljan problem kojim se bave sve međunarodne institucije i nije samo problem u Srbiji, već i šire i traje dugi niz godina.

Govoreći o budžetu svog ministarstva Udovičhc je rekaoda će biti novca za normalno funkcionisanje kako omladinskog sektora, tako i samog sektora za sport.

U prošloj godini Vlada je isplatila nacionalna prizanja za 560 sportista, kao i 360 stipendija za kategorisane sportiste među kojima su i juniori.

Dodao je da se 96 Saveza finansira iz budžeta i da će tako biti i ove godine.

Opredeljena su sredstva za infrastrukturne projekte i objekte bez čega se, kako je rekao, ne može.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve