Nova vest
Olimpizam

Utorak, 09.12.2014.

15:40

"Nije bilo formalnog protesta OKS"

Predsednik MOK Tomas Bah potvrdio je da je Olimpijski komitet Srbije, iako nevoljno, prihvatio prijem Kosova u MOK i da nije uputio zvaničan protest.

Izvor: MN

Autor: MN

Default images

"Nije bilo formalnog protesta. Konsultovali smo se sa Olimpijskim komitetom Srbije i drugim zainteresovanim zemljama u regionu povodom ovog pitanja", rekao je Bah.

On je naglasio da je predsednik OKS Vlade Divac izrazio svoje nezadovoljstvo odlukom da Kosovo bude primljeno u MOK, ali da je prihvatio tu odluku "u interesu sportista".

"Ovo mi je prilika da se javno zahvalim gospodinu Divcu na njegovom istinskom sportskom ponašanju i na činjenici da je stavio individualne interese iza interesa sportista Kosova", rekao je Bah.

Kosovo je primljeno u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, a Srbija se Briselskim sporazumom obavezala da se neće protiviti pristupanju Kosova u međunarodne sportske organizacije.

Kosovo će tako moći da učestvuje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016, saopštio je MOK

MOK je započeo razmatranje zahteva Kosova za prijem pre pet godina, godinu dana pošto je ta južna srpska pokrajina 2008. samoproglasila nezavisnost.

Kosovo je priznato od 108 zemalja članica Ujedinjenih nacija, ne i od Srbije i Brazila, domaćina Igara.

Olimpijski komitet Srbije uložio je u oktobru protest MOK zbog najave prijema Kosova u punopravno članstvo te organizacije.

Predsednik Kosovskog olimpijskog komiteta Besim Hasani zahvalio je srpskim kolegama iz Olimpijskog komiteta Srbije "na njihovom prijateljstvu, a svim međunarodnim partnerima na podršci", preneo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve