Nova vest
Olimpizam

Utorak, 09.12.2014.

11:53

Kosovo u MOK, ide u Rio 2016.

Međunarodni olimpijski komitet primio je Kosovo u punopravno članstvo, odlučeno je bez ijednog glasa protiv na sednici u Monaku.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

To ujedno znači da će sportisti sa Kosova moći zvanično da učestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Kosovo je u oktobru provizorno priznao MOK, a još tada je predloženo puno članstvo, koje je verifikovano u utorak.

Kosovo je tako postalo 205. članica Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Pošto Olimpijski komitet Srbije u utorak slavi svoj dan, niko iz te organizacije se neće oglašavati do večeri. Za 18 časova zakazano je svečano obeležavanje Dana OKS u Domu Narodne skupštine, a po završetku zvaničnog dela predsednik Vlade Divac će prokomentarisati priznavanje Kosova u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Niko od predstavnika Olimpijskog komiteta Srbije nije prisustvovao sednici u Monaku, pošto Srbija nema člana u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

MOK je, inače, započeo razmatranje zahteva Kosova za prijem pre pet godina, godinu dana pošto je ta južna srpska pokrajina 2008. samoproglasila nezavisnost. Kosovo je priznalo 108 zemalja članica Ujedinjenih nacija, ali ga Srbija nije priznala.

Kosovo je još ranije primljeno u Evropski olimpijski komitet, čiji je 50. punopravni član.

Olimpijski komitet Kosova je formiran 1992. godine, u okviru njega je 30 nacionalnih federacija, od kojih je 13 u olimpijskim sportovima. U šest sportova – stonom tenisu, streličarstvu, džudou, jedrenju, dizanju tegova i modernom petoboju, punopravni su članovi međunarodnih federacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

246 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve