Nova vest
Olimpizam

Petak, 28.11.2014.

16:40

Udovičić: Budžet povoljan za sport

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić najavio je budžet koji će zadovoljiti sportiste u 2015. godini.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Gostujući u Kažiprstu B92 on je najavio da će posebna pažnja biti ukazana mladim sportistima.

Kao i druga ministarstva morali smo da se odreknemo nečega, ali mislim da će sport biti zadovoljan budžetom za 2015“, rekao je Udovičić. „Posebno je bitno što će 1200 studenata dobiti dodatno finansiranje – njih 800 sa po 30 hiljada dinara, a za 400 je plaćena školarina u inostranstvu. To je gest koji će mladima pokazati da mogu ozbiljno da računaju na podršku države“.

Finansijski problemi potresaju sport već godinama, a situacija u SD Radnički bila je u centru pažnje prethodnih dana.

U Srbiji trenutno ima 11.600 klubova, od toga oko 10 hiljada aktivnih na dnevnom nivou. Mi smo ministarstvo svih klubova i ne možemo da pravimo razilku. Ono što možemo je da kontaktiramo sa nadležnim institucijama i akutno smo rešili problem“, rekao je Udovičić i najavio da će se uskoro doneti zakon o privatizaciji u sportu kao sistemsko rešenje.

Aktivno sarađujemo sa Ministastvom finansija i najbliži smo posebnom aktu Vlade, koji bi regulisao finansiranje i privatizaciju u sportu“.

Sa problemom se u ovoj godini suočio i Udovičićev matični sport – vaterpolo.

Država je ove godine za vaterpolo izdvojila oko 86 miliona kroz budžet, plus još oko 20 miliona kroz OK Srbije. Država nema dugovanja, jedino što se još uvek čeka je nagrada za osvajanje medalje u Budimpešti, ali to ide po redovnoj proceduri. Svako je odgovoran za svoje postupke, treba da gleda prvo sebe. Baveći se sportom to naučite, nema varanja na terenu, koliko radite, takvi su vam rezultati“.

Protekla nedelja prošla je u znaku tragedije u Istanbulu, zbog koje je odložen i meč vaterpolista Partizana i Galatasaraja.

Oba kluba su se složila da je prerano da se igra utakmica visokog rizika u ovom trenutku. Odmerićemo dobro koliko je potrebno da prođu strasti, pre nego što se ona odigra. Neophodno je vratiti sve stvari na normalu, ali kroz sport su se i ranije smirivale tenzije kao što je ova“.

Turski državni organi priveli su osumnjičene za ubistvo Marka Ivkovića.

Svako od ministara u Vladi Srbije je u svakodnevnoj komunikaciji sa kolegom u Turskoj, da bismo smanjili tenziju i zadržali nivo investicija iz Turske u Srbiju“.

Talas incidenata povezanih sa sportom traje cele jeseni širom Evrope.

Problem huliganizma ne postoji samo u Srbiji. Svaka zemlja za sebe pokušava da zaustavi probleme na svojoj teritoriji. Srbija je donela Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim terenima i on je stroži od mnogih u Evropi, uključujući i Veliku Britaniju, na koju se svi pozivaju. Svi rade svoj posao, ali je problem u predugom trajanju sudskih procesa, kad se to reši, stvar će biti bolja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve