Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 23.10.2014.

15:30

"Nadam se da Kosovo neće u MOK"

Ministar omladine i sporta u vladi Srbije Vanja Udovičić nada se da će Međunarodni olimpijski komitet preispitaati svoj stav u primanju Kosova u organizaciju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

MOK je provizorno priznao Kosovo kao 205. člana, ali će konačnu odluku o zvaničnom prijemu u članstvo doneti na sledećem zasedanju Skupštine MOK-a u decembru.

"Želim da verujem da će ova odluka Izvršnog odbora MOK-a pri konačnom razmatranju i odlučivanju od strane najviše instance tog Komiteta biti još jednom detaljno preispitana", saopštio je Udovičić.

Ministar ističe da Kosovo ne bi trebalo da dobije članstvo u MOK sve dok ne bude članica Ujedinjenih nacija.

"Posebno želim da naglasim da treba imati u vidu da bi se takvom odlukom i prijemom u članstvo Olimpijskog komiteta jedne takozvane države koja nije članica Ujedinjenih nacija, a što predstavlja jedan od esencijalnih uslova za prijem u članstvo u MOK-u, napravio veliki i opasan presedan koji do sada nije učinjen na međunarodnoj sportskoj sceni", smatra Udovičić.

Udovičić je osudio mešanje politike i sporta.

"Kao ministar sporta i učesnik olimpijskih igara smatram i sa svoje strane osuđujem svaku odluku kojom se u sportu, gde je jedna od osnovnih odlika upravo pridržavanje jasnih i jednakih pravila za sve, a sto sport čini nedostupnim za uticaj politike i bilo kojih drugih vidova uticaja, uvode bilo kakvi oblici presedana i smatram apsolutno neprihvatljivim da se uslovi za učestvovanje razlikuju i prilagodjavanju po potrebi ili po osnovu različitih kriterijuma", istkao je ministar.

Osvajač jedne srebrne i dve bronzane medalje sa OI veruje da će MOK neče prekršiti osnovna načela olimpizma.

"Takođe, uveren sam, bez obzira na stav Izvršnog odbora MOK-a koji je, moram da naglasim, uslovan, da ova najprestižnija svetska organizacija neće doneti odluku kojom bi se dovelo u pitanje jedno od osnovnih načela olimizma – ravnopravnost svih učesnika u sportu u pogledu uslova za učestvovanje u sportu i za sticanje statusa u sportu jer bi to u budućnosti moglo ozbiljno da ugrozi sistem sporta na međunarodnom nivou", zaključio je Udovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve