Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 24.07.2014.

11:39

Šta se to igra u Komonveltu?

Igre Komonvelta su po mnogo čemu specifične, a ono što ih upotpunosti izdvaja iz ostalih regionalnih takmičenja su pojedini sportovi.

Izvor: SV

Autor: SV

Default images

Pored, može se reći, standardnih takmičenja u badmintonu, atletici, boksu, gimnastici, plivanju i stonom tenisu sportisti se nadmeću i u kategorijama koje su malo poznate ljubiteljima sporta van svojevrsne međunarodne zajednice.

Jedan od tradicionalnih britanskih sportova je netbol, koji je tokom perioda širenja uticaja na države “Novog sveta“ stigao i do Novog Zelanda i Australije.

Netbol je sličan kofbolu, a oba sporta su u osnovi bliska košarci, s tim da je to ostalo samo u domenu osnove, postoji koš i cilj igre je prebaciti loptu kroz obruč.

Razlika između njih je u tome što u netbolu postoji obruč sa mrežicom kao u košarci, dok je u kofbolu to samo nešto širi plastični obruč.

U suštini, netbol je najbliži osnovnoj košarkaškoj igri koju je osmislio Džejms Nejsmit, a vremenom su pravila modifikovana kako bi sport bio prilagođen ženskoj populaciji, a kasnije se iz toga izrodila i ženska košarka.

Netbolom se i danas bave uglavnom žene, ali postoje i mešoviti timovi, posebno u zemljama Okeanije.

Ono što se kod nas naziva boćanjem, u zemljama engleskog govornog područja je “Lawn bowls“ i to je generalno poznat sport na ovim prostorima, iako nije toliko popularan.

Svetska prvenstva se gotovo bez izuzetaka održavaju u Škotskoj, a varijacije ovog sporta postoje u Baskiji, Italiji, a postoji i verzija prilagođena osobama sa posebnim potrebama.

Još jedan poznati sport je “modifikovan za potrebe“ zemalja Komonvelta, ragbi sedam umesto regularnih 15 igrača ima sedam, zbog čega i utakmice traju kraće, ukupno 14 minuta, za razliku od “normalnog“ ragbi meča gde se pobednik dobija posle 80 minuta igre.



“Snagatorske“ discipline su zastupljene i u igrama Komonvelta, a među njima se izdvaja Powerlifting, koji sadrži takmičenja u tri segmenta, čučanj, benč i mrtvo dizanje.

Igre Komonvelta su zvanično otvorene u sredu, a o tome ko će se od svetskih zvezda pojaviti pročitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve