Nova vest
Olimpizam

Petak, 19.04.2013.

18:31

Prva seniorska medalja za naš kendo

Reprezentacija Srbije u kendou prvi put u istoriji vratila se sa Evropskog prvenstva sa seniorskom medaljom.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ana Momčilović osvojila je bronzu, pošto je u polufinalu izgubila od Holanđanke van der Vaude.

Pre toga naša reprezentativka zabeležila je pet uzastopnih pobeda. Zlato je osvojila Nemica Fadai, a druga bronza pripala je Mađarici Feviz.

Rivalke koje je na putu ka polufinalu savladala Ana Momčilović su Ča iz Belgije, Romeral Andres iz Belgije, Čanšiz iz Turske, Bober iz Poljske i Šveđanka Komaki.

Srbija je u ženskoj kponkurenciji imala još dve predstavnice. Nataša Jeličić je izbacila Irkinju Kasidi i Lius iz Finske, pre nego što je ispala od Kaskales Freire iz Španije, dok je Aleksandra Radojičić ispala u uvodnoj fazi od Finkinje Vaninen. Uprkos ispadanju ona je dobila medalju za borbeni duh, koja se takođe dodeljuje u svakoj konkurenciji.

Ekipno Srbija je u grupi bila bolja od Irske i Velike Britanije, a u osmini finala ispala je od Rusije. Protiv Ruskinja Srbija je dobila dve od tri borbe, ali s obzirom da ekipe čini po pet takmičara, a Srbija zbog finansijske situacije nije mogla da pošalje više od tri takmičarke, Rusija je automatski dobila preostala dva poena i meč rezultatom 3-2.

U muškoj konkurenciji četiri takmičara nisu prošla grupu – Nikola Roglić je ispao od bronzanog Mađara Dubija, Miloš Jovanović od Šveđanina Sedervala, Milan Vidaković od Italijana Mandije, Dušan Arbutina od Čeha Frica. Najuspešniji je bio Aljoša Vuksanović, koji je pobedio Belgijanca Van Lekena, Rusa Harina i Holanđanina Van Rila, pre nego što je poražen od Mađara Segefija.

U timskom takmičenju (učestvovali još Vojin Milojević i Nikola Cvetanović) pobeđeni su Mozambik i Švedska, a u osmini finala bolja je bila Austrija.

U juniorskoj konkurenciji Ognjen Živanović i Luka Smišek nisu prošli grupe, a ekipno poraženi su od Italije, takođe u prvoj fazi.

Medalja Ane Momčilović je najveći uspeh naših seniora u 20 godina, od kada se takmičimo na evropskim i svetskim prvenstvima. Do sada su medalje na Evropskim prvenstvima osvajali samo juniori – jedno srebro u timskom i dve bronze u individualnom takmičenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve