Nova vest
Olimpizam

Petak, 25.01.2013.

12:06

MOK ukida tekvondo na Igrama 2020?

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) razmatra ukidanje tekvondoa iz programa Olimpijskih igara, od 2020. godine, piše Žurnal.

Izvor: B92, zurnal.rs

Autor:B92, zurnal.rs

Default images

Sport koji je u 2012. Srbiji doneo najsjajnije odličje na Igrama u Londonu, zahvaljujući Milici Mandić, možda će u Brazilu imati poslednji nastup na Igrama.

U septembru će u Buenos Ajresu biti odlučeno koji će sport, od njih 26 (dva sigurna), napustiti olimpijsku porodicu. Za jedno mesto konkuriše 7 novih disciplina (softbol, karate, roleri, skvoš, sportsko penjanje, vejkbording i vušu).

"Već sada mora da se odluči ko će učestvovati, a ko neće, da bi se počelo sa izradom kvalifikacionih sistema. U Brazilu će prvi put učestvovati takmičari u ragbiju 7 i golfu, i oni su sigurni da neće ispasti posle 2016. godine", najavio je sportski direktor Olimpijskog komiteta Srbije Nikola Kuljača.

Među sportovima koji su na "ivici", su još jedan sport koji po tradiciji Srbiji donosi medalje na Igrama, vaterpolo, potom moderni pentatlon koji je izutetno zahtevan za olimpijske prilike, te džudo i triatlon, što su iznenađenja.

"Odluka o sportu koji će da uđe na OI, a koji će da ispadne umnogome zavisi i od domaćina Igara 2020. godine. MOK će u septembru u Buenos Ajresu odlučiti ko će biti domaćin (kandidati Tokio, Madrid i Istanbul), i sigurno će voditi računa o zastupljenosti i popularnosti tih sportova kod domaćina", rekao je Kuljača.

Trener naše olimpijske šampionke Milice Mandić, Dragan Jović ne brine za olimpijsku budućnost tekvondoa.

"Nama je olimpijski turnir u Londonu bio veoma važan za opstanak. Kako je u Engleskoj sve bilo besprekorno i svaki od uslova na koje MOK gleda ispunjen do maksimuma, prestale su i priče o ispadanju. Sve oko Olimpijskih igara je i velika politika, tako da niko sa 100% sigurnosti ne moće da kaže šta će da bude", rekao je Jović i naveo neke prednosti tekvondoa.

"Prvo što se gleda je zastupljenost, a u našoj federaciji su 204 zemlje. Tribine su u Londonu bile pune, medijski smo bili izuzetno pokriveni. Urađena je velika stvar uvođenjem elektronskih oklopa. Gledaoci mogu da prate bez problema mečeve, a sa druge strane nema mnogo prostora za proizvoljne sudijske odluke. Pravila se lako primenjuju, sve je jasno. Nema povreda, urađeno je mnogo da tekvondo postane još atraktivniji", dodao je Jović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve