Nova vest
Olimpizam

Subota, 13.10.2012.

10:11

U Nepalu počela prva gej Olimpijada

U glavnom gradu Nepala Katmanduu u petak je počela prva gej Olimpijada na svetu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na tim Igrama će se nadmetati na stotine lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih atletičara.

Trodnevna sportska manifestacija, koja se odigrava na fudbalskom stadionu i drugim sportskim dvoranama nepalske prestonice, započela je fudbalskim mečom između dva lokalna tima.

Tokom gej Olimpijade biće održana razna atletska nadmetanja, teniski mečevi, utakmice u odbojci, košarci i fudbalu kao i takmičenja u borilačkim veštinama, saopštio je organizator Igara, vodeće nepalsko gej udruženje „Blu dajmond“.

Srećni smo što smo u prilici da organizujemo igre“, rekao je u izjavi za AFP Sunil Pant, jedini deklarisani gej poslanik u Nepalu.

Pant je naveo da se oko 300 nepalskih sportista prijavilo za takmičenja na kojima će učestviovati i 20 sportista iz drugih zemalja, uključujući SAD, Rusiju, Japan, Francusku i Bangladeš.

Jedan od gostiju gej Olimpijade je Greg Luganis, dvostruki osvajač olimpijskog zlata u skokovima u vodu.

Slične manifestacije do sada su u Aziji i Okeaniji održane jedino u Australiji i na Novom Zelandu.

Iako konzervativan, Nepal ima jednu od najprogresivnijih politika u progledu homoseksualaca u Aziji. Odlukom suda, Vladi je 2007. bilo naloženo da usvoji zakone kojima se garantuju prava homoseksualaca.

Nepalske vlasti su u junu najavile da će početi da izdaju lične karte na kojima će titulari moći da se izjasne između tri pola: muški, ženski i transrodni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

15 h

U fokusu

Vidi sve