Nova vest
Olimpizam

Utorak, 07.02.2012.

21:41

Maketa Olimpijskog parka u Beogradu

Izložba Olimpijskog parka “Elizabeta II”, koji predstavlja novi kompleks u kojem će biti održane Olimpijske i Paraolimpijske igre, otvorena je u Delta sitiju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Izložbu je svečano otvorio Majkl Devenport, britanski ambasador u Beogradu.

Prilikom otvaranja, on je izrazio zadovoljstvo što je maketa Olimpijskog parka prvo predstavljena upravo Beograđanima.

“Izuzetno smo ponosni na sve što je tokom pripreme Olimpijskih igara učinjeno u istočnom Londonu. Ovaj deo naše prestonice je, kao što ćete moći da vidite, potpuno trasnformisan i generacije naših sportista i građana su na korišćenje dobile nove, održive, moderne i višefunkcionalne objekte. Posebno mi je drago što su na otvaranju izložbe sa nama i predstavnici nekih britanskih kompanija, koje su ambiciozne planove pretvorili u realnost – u okviru rokova i projektovanih troškova”, rekao je Devenport.

Otvaranju je prisustvovala i Gorana Šepard iz kompanije AECOM. Ta svetski poznata kompanija je svojim iskustvom i znanjem odigrala značajnu ulogu kako bi glavni grad Velike Britanije spremno dočekao predstojeće Olimpijske igre.

Londonski Olimpijski park „Elizabeta II“ jedan je od najvećih gradskih parkova izgrađenih u Evropi tokom poslednjih 150 godina. Prostire se na 246 hektara, što odgovara veličini 357 fudbalskih igrališta. U njemu će biti održane 30. Olimpijske igre od 27. jula do 12.avgusta 2012.godine.

U nekadašnjoj industrijskoj zoni sada se nalazi kompleks koji obuhvata Olimpijsko selo i devet velikih sportskih borilišta (između ostalih – Olimpijski stadion, centar za vodene sportove, košarkašku i rukometna dvorana, velodrom).

Izgradnja Olimpijskog stadiona, na kojem će biti održana svečana ceremonija otvaranja Igara, trajala je tri godine. Za konstrukciju je upotrebljeno 10 hiljada tona čelika, a sam stadion visok je 53 metra.

Park obuhvata više od osam kilometara kanala, novu putnu i železničku infrastrukturu, 30 novih mostova, četiri hiljade sadnica i 74 hiljade posađenih biljaka. U izgradnji Parka učestvovalo je više od 46 hiljada radnika, a gotovo 90 odsto korišćenog građevinskog materijala dobijeno je u procesu reciklaže.

Tokom gradnje, vodilo se računa da svi objekti budu maksimalno iskorišćeni u postolimpijskom periodu, pa će ova oblast postati „zelena zona“ Londona.

Izložba makete Olimpijskog kompleksa „Elizabeta II“ biće otvorena u Delta sitiju do petka, a zatim će obići još osam glavnih gradova država centralne i jugoistočne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve