Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 22.02.2010.

16:43

OKS obeležava vek postojanja

Olimpijski komitet Srbije u utorak obeležava vredan jubilej - 100 godina od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba, preteče naše olimpijske organizacije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tačno pre jednog veka, na četvrtom spratu beogradskog hotela "Moskva", gde su se nalazile prostorije lista "Novo vreme", okupilo se više oficira srpske vojske, na čelu sa generalom Svetolikom Đukićem, koji se smatra pionirom olimpijskog pokreta u tadašnjoj Kraljevini Srbiji.

Naša olimpijska organizacija primljena je u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) 1912. godine na kongresu u Stokholmu. Iste godine, na Igrama u švedskoj prestonici prvi put su nastupili sportisti pod zastavom Srbije.

Dragutin Tomasević je tada trčao maraton, dok je Dušan Milošević nastupio u trci na 100 metara.

Pre Srpskog olimpijskog kluba, u svetu je bilo osnovano samo 17 nacionalnih olimpijskih komiteta. MOK danas ima 205 članica.

Ove godine svečanost povodom stotog rodjendana OKS organizovana je ranije zbog učešća srpskiih olimpijaca na Igrama u Vankuveru, koje se održavaju od 12. do 28. februara.

U sklopu obelžavanja vrednog jubileja, u utorak će u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji učenicima biti pročitan prigodan tekst o prošlosti OKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve