Nova vest
Olimpizam

Petak, 23.10.2009.

15:57

Sportisti i ombudsman rešili spor!

Rešen spor ombudsmana Saše Jankovića i zaslužnih sportista oko Uredbe i penzija zaslužnim sportistima. Sve bio nesporazum!

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Zaštitnik gradjana Srbije Saša Janković i nekadašnji sportisti rešili su u petak nesporazum oko Uredbe o dodeli priznanja zaslužnim sportistima, koji je poslednjih nedelja bio predmet spora u javnosti.

Janković je sportistima na sastanu u Kajakaškom savezu Srbije, na beogradskoj Adi Ciganliji, rekao da se njegova inicijativa za izmenu Uredbe odnosila na njeno proširenje, a ne ukidanje, kako se verovalo u javnosti poslednjih nedelja.

Sportisti su do petka mislili da ombudsman traži ukidanje naknade zaslužnim sportistima, zbog čega su mnogi nosioci ovog priznanja poslednjih dana oštro reagovali, a u javnu prepirku uključilo se i ministarstvo sporta.

U razgovoru je utvrdjeno da je sve bio nesporazum, koji je počeo kada su se Jankoviću za zaštitu obratili slepi šahisti Srbije, koji su osvajali medalje na svom takmičenju, ali, po oceni ministarstva, ne ispunjavaju uslove za dobijanje priznanja.

Oni su se ombudsmanu obratili jer im ministarstvo dugo nije odgovaralo na pitanje zašto ne mogu da dobiju priznanja, a posao zaštitnika gradjana je da u tom slučaju utvrdi da li su im povredjena prava.

Janković se obratio ministarstvu i posle dužeg vremena dobio objašnjejne da slepi šahisti ne ispunjavaju kriterijum za dobijanje priznanja, odnosno da ne spadaju u propisanu kategoriju sportista koji doprinose ugledu zemlje.

"Odgovor sam dobio posle šest meseci i mnogo intervencija...konačno je ispalo da nema dovoljno novca za sve, kao i da su drugi sportisti više doprineli ugledu zemlje. To je neustavno objašnjenje i potpuna diskriminacija. Tada smo uradili šta možemo, pokrenuli smo inicijativu za dopunu Uredbe", rekao je Janković.

"To je suština, tražili smo jedino da se dopuni uredba. Nismo tražili ništa drugo, sportsku politiku vodi ministarstvo, ja ne odredjujem ko će dobiti priznanja", kazao je sportistima zaštitnik gradjana.

Načelnik odeljenja za sport ministarstva sporta i omladine, Dragan Atanasov rekao je da slepi šahisti nisu jedini koji su se žalili, kao i da su sa predstavnicima svih udruženja dugo razgovarali.

"Postoje i mnoga druga udruženja i mnoge druge kategorije koje traže nadoknadu. Tu smo se zaustavili jer bismo uvrštavanjem slepih šahista otvorili mnoga druga vrata, kao što su takmičenja osoba sa oštećenim sluhom, neolimpijskih sportova i slično. Radimo još na svemu tome", rekao je Atanasov.

Skupu su prisustvovali mnogi istaknuti sportisti i osvajači medalja, koji su emotivno i ogorčeno kritikovali Jankovića, sve dok ombudsman nije hronološki pojasnio ceo dogadjaj i potkrepio ga dokumentima. Atmosfera se posle toga osetno opustila, a sastanak je završen u prijateljskoj atmosferi.

Janković i nekadašnji asovi nastavili su razgovore posle sastanka u neformalnoj atmosferi.

Ustavni sud je juče po službenoj dužnosti pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti uredbe kojom se vlada ovlašćuje da odredjuje kome mogu da budu dodeljena priznanja. Većina sudija je rekla da bi to trebalo da bude regulisano na nivou zakona, a nižih pravnih akata.

Zakon o sportu čeka na usvajanje od 2001. godine i još nije ušao u skupštinsku proceduru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

14 h

U fokusu

Vidi sve