Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 02.07.2009.

16:18

Zaraženi sportista ipak bio u Selu

Epidemiolog VMA Srđan Lazić izjavio je da je australijski sportista,koji je zaražen virusom novog gripa H1N1, ipak bio u Univerzitetskom selu na Novom Beogradu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Prema prvim informacijama zaraženi sportista nije posetio Univerzitetsko selo, već je direktno sa aerodroma prebačen na Vojno medicinsku akademiju (VMA). Međutim sada je potvrđeno da je on na Novom Beogradu proveo dva sata pre nego što je prebačen na VMA.

"U utorak uveče se u polikliniku VMA u univerzitetskom selu javio sportista iz Australije sa simptomima gripa. On je neposredno pre toga došao u selo, simptome je osetio još u putu, pa se u ambulantu javio praktično posle dva sata", rekao je Lazić novinarima.

"Prema procedurama koje sprovodimo u skladu sa preporukama radne grupe Ministarstva zdravlja odmah smo ga izolovali i uputili na lečenje na infektivnu kliniku VMA. Potvrdu da se radi o novom virusu gripa dobili smo od instituta Torlak, a sportista se sada oseća dobro", dodao je Lazić.

On je naveo i da u Univerzitetskom selu neće biti posebnih mera za sprečavanje širenja gripa, pošto su se one sprovodile i do sada.

"Epidemiološki nadzor se vrši nad svim učesnicima Univerzijade što je i do sada bio slučaj i to je neka normalna procedura", istakao je Lazić.

Oboleli sportista je u Beograd doputovao preko Hong Konga i Londona, a ta informacija je, prema rečima Lazića, već prosleđena institutu Batut i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Predsednik Izvršnog komiteta Univerzijade Nebojša Ilić naveo je da nema opasnosti da su i drugi članovi australijske delegacije zaraženi novim gripom, pošto su oni u Beograd došli još 24. juna, dok je oboleli sportista na put krenuo sam.

"Ovo je izolovan slučaj i nijedan drugi sportista nema simptome novog gripa. Stručne službe će nastaviti da vrše provere, ali mislim da će sve i ostati na ovom jednom slučaju", kazao je Ilić i naglasio da situacija nije vanredna, te da će se takmičenja na Univerzijadi nastaviti normalnim tokom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve