Nova vest
Olimpizam

Sreda, 01.07.2009.

22:08

Otvorena Univerzijada u Beogradu

Premijer Srbije Mirko Cvetković zvanično je u „Beogradskoj areni“ otvorio Univerzijadu, koja će od 2. do 12. jula biti održana u Beogradu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na 25. letnjoj Univerzijadi, takmičiće se preko 8.500 sportista iz 145 zemalja, a svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovalo je preko 15.000 učesnika i volontera.

„Neka sportski duh vodi ka uspehu. Uveren sam da će Beograd biti uspešan domaćin jednog od najzačajnihih svetskih sportskih takmičenja“, izjavio je Cvetković.

Tema pratećeg programa bila je kosmos, a potom je uledio defile zastava svih zemalja učesnika, dok su svim učesnicima najvećeg sportskog događaja u Srbiji prikazivane slike zemlje i sportista.

Svečanom otvaranju Univerzijade prisustvovao je skoro ceo državni vrh Srbije, predvođen predsednikom Borisom Tadićem, dok je među zvanicama bio i predsednik Međunarodne univerzitetske sportske federacije Džordž Kilijan.

Predsednik Organizacionog odbora Univerzijade Božidar Đelić poručio je studentima i sportistima sveta da im Univerzijada u Beogradu ostane upamćena ne samo po velikim rezultatima već i po prijateljstvima koje će steći za ceo život.

"Dobrodošli u Srbiju koja je danas centar sveta, a Beograd je prestonica mladosti", rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije zahvalio se u ime cele zemlje Međunarodnoj studentskoj sportskoj organizaciji (FISU) na ukazanom poverenju.

"Hvala i volonterima jer su oni uneli dušu u organizaciju ovog takmičenja", rekao je Đelić.

Predsednik FISU-a Džordž Kilijan poželeo je dobrodošlicu svim sportistima učesnicima Univerzijade.

"Beograd je istorijski grad u kojem će se obeležiti 60. godišnjica od osnivanja FISU-a i 50 godina osnivanja Univerzijade", rekao je Kilijan.

On je još poručio studentima-sportistima da ne napuštaju Beograd dok svako od njih "ne stekne barem jednog velikog prijatelja".

Vizuelni efekti uz samo 35 izvođača bili su glavni "igrači" koji su čitavom svetu dočarali bogatstvo ljudskog uma i otkrili najveće dragulje iz srpske riznice nauke Nikolu Teslu i Milutina Milankovića.

Upravo se pomoću Teslinog izuma upalila i baklja Univerzijade, koja će goreti do kraja Igara, a Milankovićev naučni opus i proučavamnje kosmosa, zvezda i planeta započeo je uključivanjem "u živo" svemirske stanice čiji su članovi pozdravili učesnike Univerzijade.

Beogaradska arena predstavljala je narednih sat vremena sviojevrsni svemirski brod, u kojem su se smenjivale, kao na traci ,ideje materijalizovane kroz "Logiku tela", kako je nazvan koncept večerašnjeg programa.

Uspešno se efektima dočarala površina vode na kojoj je grupa umetničkih plivačica izvodilo pokrete kao da upravo izranjaju iz bazena.

Odnekud su se pojavili i jedrenjaci, vodjeni sigurnim rukama tri prelepe "morske vile", a potom je došlo do transformacije u teren za košarku, pa fudbalski stadion.

Sve može ljudski um, a intelektiualna budućnost sveta je burnim aplauzom pozdravila svaki pokret izvođača.

Jedan od najboljih fudbalera Evrope i sveta, reprezentativac Srbije Nemanja Vidić, izašao je, na kraju, na centralni deo terena sa malom Anom i rekao da je život te devojčice spašen zahvaljujući nauci.

Ana je jednim trkom sa kraja na kraj centralnog terena pokazala da je i ona budućnost ove planete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve