Nova vest
Olimpizam

Utorak, 19.05.2009.

13:13

Prijavilo se 16.000 volontera

Više od 16.000 mladih ljudi iz Srbije i inostranstva do sada se prijavilo da volontira na predstojećoj Univerzijadi u Beogradu, saopšteno je utorak.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Direktor sektora volontera ’Univerzijada 2009.’ Damir Štajner rekao je na konferenciji za novinare da je najviše prijavljenih iz Srbije, dok oko 700 volontera dolazi iz inostranstva. On je dodao da konkurs za volontere traje do početka juna, a da će nakon toga će organizatori odabrati 10.000 volontera koji će proći obuku, i pomoći organizaciju Univerzijade.

Volonteri su angažovani u 19 različitih sektora, i svi će proći kroz tri vrste obuke, generalnu, specifičnu i trening obuku na objektu. Prijavljeni volonteri su od prvog marta prošli opštu obuku, a do sada su, između ostalog, pomagali organizaciju Evrovizije, finalnog turnira Jadranske lige i Beogradskog maratona.

Cilj obuke je savladavanje svih radnji koje su volonterima neophodne kako bi najbolje odgovorili na izazove koje organizacija ovog takmičenja podrazumeva. Štajner je podsetio da će samo oni koji prođu opštu obuku moći da volontiraju na Univerzijadi, jer, prema njegovim rečima, samo dobro obučen volonter može dobro da obavi posao.

On ocenio je da su mladi prepoznali značaj volontiranja i istakao pomoć lokalnih kancelarija za mlade Ministarstva omladine i sporta.

"Mladi su prepoznali poruku volontiranja. Do sada su volonteri bili uključeni u brojne društveno odgovorne akcije i to je bila prilika da pokažu šta su do sada naučili i da steknu iskustva koja će im na Univerzijadi biti dragocena", rekao je Štajner.

Pomoćnik generalnog direktora za volontere Nataša Janković navela je da je prosečna starost prijavljenih 22 godine, da 66 odsto čine devojke, a da su se za volontiranje prijavili kako bi upoznali nove prijatelje i stekli nova iskustva.

Prema njenim rečima prijavljeni smatraju da su volonteri osobe koje pomažu na velikom prijektu za dobrobit zajednice. Ona je kazala da će oko 700 volontera doći iz više zemalja, i navela da iz Banja Luke dolazi 300, Rusije 150 i ostalih zemalja oko 280. Kako bi bili nagrađeni za doprinos u realizaciji proteklih događaja, a u isto vreme i motivisani za rad na Univerzijadi, volenteri će moći da ostvare niz pogodnosti kroz volontersku EASY TRAVEL karticu.

Prema rečima Danijele Sunjarević iz ETC sistema oko 3.000 volontera je već dobilo domaću studentsku karticu. Ona je dodala da će kartica imati pet nivoa, i da će svi volonteri dobiti karticu sa osnovnim nivoom, a po zaslugama će im se dodeljivati kartice sa višim nivoom.

Univerzijada u Beogradu okupiće od 1. do 12. jula 10.000 sportista iz 140 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve