Nova vest
Olimpizam

Utorak, 24.02.2009.

18:10

"Vlade Divac odličan izbor"

Vlade Divac dobio je podršku većine na Izbornoj skupštini OKS, a predsednici vodećih sportskih saveza izjavili su da očekuju mnogo od proslavljenog košarkaša.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Čestitke na izboru za prvog čoveka Olimpijskog komiteta Srbije Divac je dobio, između ostalih, i od predsednika košarkaškog, fudbalskog i odbojkaškog saveza.

Aleksandar Boričić, predsednik Odbojkaškog saveza, čestitao je Divcu i poručio mu da vrhunski sport u zemlji očekuje ozbiljan tim za pomoć i rad.

"Od ovog trenutka svi zajedno treba da sednemo i napravimo jednu pravu priču za unapređenje statusa srpskog sporta. Vrlo je teško ostati u svetskom vrhu ako nemate pravu pomoć, pre svega države. Ne znam da li jedan čovek može sam da donese promene, ali sam siguran da Divac može da stvori ozbiljan tim i da njegovo ime i njegov renome mogu da pomognu da, ne samo unutar države, dobijemo mnogo veću podršku nego do sada", rekao je Boričić agenciji Beta.

Tomislav Karadžić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, koji je prethodno pružio podršku Ćurkoviću, rekao je da je izbor Vlada Divca za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije "odlično rešenje".

"On je odlično rešenje, a o Divcu kao sportisti ne treba ni govoriti. Radi se o velikom sportisti i čoveku koji je na međunarodnom planu postigao mnogo, što je jako bitno za Olimpijski komitet. Fudbalski savez Srbije i svi koji radimo tu ćemo ga apsolutno podržati na toj funkciji, verujući da će u OKS-u raditi neko iz našeg saveza", rekao je Karadžić agenciji Beta.

"Ćurković je pragmatičan čovek, to je apsolutno njegov lični čin i lično pravo. Radi se o velikom čoveku i sportisti i za njega u našem sportu uvek ima mesta", dodao je predsednik FSS.

Predsednik Košarkaškog saveza Dragan Kapičić, koji je i predložio Divca za predsednika, bio je zadovoljan izborom proslavljenog košarkaša.

"Jednostavno, sport i neke stvari se moraju pomerati, a KSS i ja smo to imali na umu kada smo ga predlagali jer je Divac čovek koji ima kapacitete da uvede nove stvari u sistem funkcionisanja sporta. To nam je i bilo na umu. Posebno mi je drago što se iz redova košarke regrutuju ljudi sa tako viskim kvalitetima. Sve što ovaj sport može dobro da donese i vrednosti koje može da proizvede oličene su u Divcu", rekao je Kapičić agenciji Beta.

"Ono što nam predstoji je da mu pomognemo svi. Treba da se izabere i predsedništvo OKS. Ovo su presudni momenti za sport; pošto smo dobili novog predsednika OKS, Zakon o sportu nam dolazi i predstojeće reforme. Zbog svega toga mi je drago što sad i Vlade Divac ima udela u tome", rekao je Kapičić.

Izbor na čelo OKS Divcu je čestitao i predsednik KK Partizan Predrag Danilović.

"Veoma sam srećan što je Divac postao predsednik. Pre svega, kao prijatelj, a onda i kao neko ko zna njegove kvalitete. U redu je da se završilo sa kampanjom za predsednika koja je mogla da bude loša ne samo za Divca i Ćurkovića, već i za ceo sport. Ćurković je četiri godine bio predsednik OKS-a, čovek koji je gospodin i koji je bio na velikim funkcijama. U redu je da dođe do smene generacija, to je normalno, a Divac je čovek koji ima viziju i siguran sam da će da uradi lepe stvari", rekao je Danilović agenciji Beta.

"Mislim da Divcu treba svi da pomognemo, počevši od države i ministarstva", rekao je Danilović. Na pitanje da li u to "svi" spada i on, Danilović se nasmejao i šaljivo odgovorio.

"Ja sam predsednik Košarkaškog kluba Partizan, a Srbija ima samo dva istinska predsednika: predsednika države i predsednika KK Partizan."

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković čestitala je Divcu na izboru za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije i poželela mu mnogo sreće u daljem radu. "Imamo puno zajedničkih ciljeva, a najvažniji od njih je poboljšanje stanja u srpskom sportu", izjavila je ministarka omladine i sporta.

Biografija Vlada Divca

Rođen je 3. februara 1968. godine u Prijepolju. Osnovnu školu je završio u tom gradu, a srednju u Kraljevu.

Košarku je počeo da igra kao dečak u prijepoljskom Elanu, a u 14. godini, 1982, prešao je u kraljevačku Slogu. Iz Sloge prelazi u Partizan, sa kojim je bio prvak Jugoslavije 1988.

Učestvovao je na završnom turniru Kupa šampiona, a 1989. osvojio je nacionalni kup i Kup Radivoja Koraća. Dres reprezentacije Jugoslavije i Srbije i Crne Gore nosio je na 117 utakmica, a 1990. i 2002. godine osvojio je titulu prvaka sveta.

Evropski prvak bio je 1989, 1991. i 1995. godine, a na Olimpijskim igrama 1988. i 1996. osvajao je srebrne medalje. "Bronze" je osvajao na Svetskom prvenstvu 1986. godine i Šampionatu Evrope 1999.

Godine 1989. počela je njegova američka karijera. Tada su ga na draftu izabrali Los Anđeles Lejkersi, za koje je igrao sedam sezona, potom prešao u Šarlot, a zatim u Sakramento, da bi igranje u NBA ligi okončao ponovo u Lejkersima.

Januara 1999. (sezona 1998-1999) odigrao je dve utakmice za Crvenu zvezdu u Evroligi jer je u to vreme u američkoj profesionalnog ligi trajao štrajk igrača. U poslednjoj sezoni u karijeri 2004/2005. malo je igrao za Lejkerse zbog problema sa leđima, tako da je 14. jula 2005. objavio završetak profesionalnog igranja.

Divac je uz legendarne centre Karima Abdula Džabara i Hakima Olajdžuvona jedini košarkaš koji je u NBA ligi postigao više od 13.000 poena i ostvario više od 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada.

Posle pada totalitarnog režima vratio se u srpski sport na mesto predsednika Košarkaškog kluba Partizan. Klub je naredne četiri godine vodio iz SAD, a u Beogradu je glavni operativac bio Predrag Danilović, Divčev prijatelj.

Posle neuspelih pokušaja da kupi aranđelovačku puniocu vode "Knjaz Miloš" i kompaniju Novosti, otišao je u madridski Real, gde je radio kao specijalni savetnik predsednika kluba Ramona Kalderona za košarkašku sekciju.

Divac je bio jugoslovenski ambasador dobre volje, proglašen je za najhumaniju ličnost NBA lige, a dobio je i srpski Orden Nemanje. Posvećen je humanitarnom radu, po kojem je poznat i cenjen u SAD. Devedesetih godina je, sa još šestoricom naših košarkaša, osnovao Grupu sedam za pomoć deci iz tadašnje Jugoslavije.

U septembru 2007. godine pokrenuo je najveću akciju na prostoru Balkana pod nazivom "Možeš i ti". Cilj akcije je sakupljanje novca za kupovinu napuštenih seoskih domaćinstava u koje bi trebalo da se naseli 7.850 osoba koje žive u izbegličkim kampovima u Srbiji.

Od profesionalnog igranja oprostio se 22. septembra 2007. u Beogradu.

Divac je u oktobru 2008. imenovan za savetnika potpredsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

Oženjen je Snežanom, sa kojom ima sinove Luku i Matiju i kćer Petru (devojčicu koju su usvojili 1999, a čiji su roditelji ubijeni na Kosovu).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve