Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 27.10.2008.

11:27

Odlazak "Mr Univerzijada" Jasnića

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Krajem prošle nedelje dr Siniša Jasnić, generalni direktor preduzeća „Univerzijada Beograd 2009”, podneo je ostavku odrekavši se pri tom i obeštećenja od pola miliona dolara, koje je navodno potpisao sam sa sobom i koje je bilo jedan od najjačih argumenata optužnice koja je minulih dana plasirana preko medija.

U nedeljnoj "Politici" Živko Baljkas bavi se likom i delom čoveka koga već duže vreme zovu "Mister Univerzijada". Istraga koju od aprila vodi Prvi opštinski sud bavi se davno raskinutim ugovorom s "Varteksom” koji je sklopljen bez tendera.

„Za raspisivanje tendera potreban je novac a mi smo ga dobili tri dana pred polazak u Bangkok gde je trebalo da predstavljamo Srbiju”, govorio je tada Jasnić, za čije se ime poslednjih dana vezuju i „druge afere” kao što je ugovor sa „Svis tajmingom” i „Poršeom”.

Potpredsednik vlade Božidar Đelić, koji vodi pripreme za Univerzijadu, prihvatio je Jasnićevu ostavku uz saopštenje da će ona „doprineti intenziviranju rada na pripremi Univerzijade”. Da li to znači da je došlo do „vansudskog poravnanja” između države i čoveka čiji je životni projekat bila Beogradska univerzijada, zasad je pitanje bez odgovora, a Jasnić poručuje: „Savest mi je čista, a ljudima koji će doći na moje mesto želim sve najbolje”.

Pre 22 godine, kao student Fakulteta fizičke kulture u Novom Sadu (rođen 1. maja u Grabu, Crna Gora), uključio se u rad USOFK Vojvodine kao volonter. Krenuo je s najniže stepenice u univerzitetskom sportu i postao jedan od najuticajnijih funkcionera Međunarodne univerzitetske sportske federacije (FISU). Pre tri godine predsednik FISU Džordž Kilijan objavio je da će se 2011. povući sa ove funkcije, a da u Siniši Jasniću vidi svog naslednika. Prvi korak ka toj funkciji trebalo je da bude izbor za prvog potpredsednika FISU. Međutim, na prošlogodišnjim izborima, posle nekoliko krugova glasanja, Jasnić je izgubio, najverovatnije zbog pomoći koju je pružio Kazanju u trci s kineskim Harbinom za organizaciju Univerzijade 2011. Kazanj je izgubio Univerzijadu, a Jasnić mesto prvog potpredsednika. Mala uteha bilo je to što je s najvećim brojem glasova dobio (drugi) mandat u Izvršnom komitetu, a i dalje je predsednik Komiteta za marketing i tv prava i Komiteta za svetske šampionate FISU.

"Bio sam na po osam letnjih i zimskih univerzijada i nijedna nije nadmašila Zagreb 1987. To ćemo morati mi da učinimo i da postavimo nove standarde,” govorio je Jasnić, postavljajući okvir i ciljeve Beogradske univerzijade, pošto je za samo godinu dana uspešno završio kandidacionu trku.

Nekadašnji atletičar (prvak Crne Gore u sprintu, od 1986. do 1990, i trostruki prvak MOSI, tokom studija aktivan košarkaš i džudista) doktorirao je na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu, predsednik je Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, a dva mandata bio je član Predsedništva OKS.

Na sednici Izvršnog komiteta FISU u Beogradu, kada je već bilo jasno da Beogradska univerzijada neće moći da se pripremi u formatu koji je on zagovarao (21 sport, 10.000 učesnika), Jasnić je, prema rečima Nebojše Ilića, dao veliki doprinos da FISU pristane na manji format Univerzijade i da je ne preseli u Atinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve