Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 02.10.2008.

13:50

4 grada u igri za OI 2016.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Četiri grada ostala su u konkurenciji za organizaciju Olimpijskih igara 2016. i imaju još tačno jednu godinu da ubede Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) da će njihov izbor garantovati uspešne Igre. Kandidati su Rio de Žaneiro, Madrid, Čikago i Tokio. MOK će izabrati organizatora 2. oktobra sledeće godine na sastanku u Kopenhagenu.

Peking je za Olimpijske igre u avgustu potrošio više od 40 milijardi dolara, ali predsednik MOK-a Žak Rog smatra da kriza neće uticati na Olimpijske igre u Londonu 2012, kao ni na Zimske olimpijske igre 2010. u Vankuveru.

Sve četiri kandidature gradova su u neizvesnoj trci, sa veoma malim medjusobnim razlikama. Čikago se nada da bi novi predsednik SAD koji će biti izabran u novembru, mogao da poveća šanse grada. Kandidat demokrata Barak Obama dosta vremena svog političkog životu proveo je u Čikagu.

Madrid radi na tome da njegova kandidatura bude što kompaktnija i objavio je da je infrastruktura spremna, kao i 70 odsto ostalih stvari, dok Rio posle uspešne organizacije Pan-američkih igara prošle godine, želi da bude prvi grad u Južnoj Americi koji je bio domaćin olimpijskih igara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

2 h

U fokusu

Vidi sve