Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 28.08.2008.

16:49

Paraolimpijci hrabro u Pekingu

Paraolimpijci Srbije na Igre u Peking putuju sa mnogo želje i nadanja, ali bez očekivanja.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Default images

Na gostovanju u Betinoj "Ambasadi igara" obećali da će dati sve od sebe da osvoje medalje. Srbiju će u Pekingu predstavljati 14 sportista, koji će se nadmetati u atletici, streljaštvu i stonom tenisu.

"Meni je najvažniji zadatak da se ne onesvestim od treme kad izađem na stadion 'Ptičje gnezdo' pred 90.000 ljudi, jer se mi obično ne takmičimo pred više od 100 ljudi", rekao je sprinter Nemanja Savković.

Gosti "Ambasade igara" bili su čelnici Paraolimpijskog komiteta Srbije (POKS), predsednik Zoran Mićović i potpredsednik Aleksandar Petrović, vladin funkcioner Vladimir Pešić i četvoro sportista, koji 4. septembra putuju u Peking.

"Važno je što smo tokom priprema imali jake sparing partnere, jer Nada Matić i ja nemamo sa kim da vežbamo. Što se tiče nastupa, mogu da kažem da ću se potruditi najbolje što znam", rekla je stonoteniserka Borislava Perić.

Vlada Srbije ove godine prvi put je ozbiljno i sistemski pomogla invalidskom sportu, a pomoćnik ministra za rad i socijalna pitanja zadužen za rad sa osobama sa invaliditetom Vladimir Pešić rekao je da je Vlada pomogla pripreme sportista sa 15 miliona dinara.

Predsednik POKS-a Mićović kazao je da se medalje mogu očekivati od svih sportista i pozvao je javnost da podrži takmičenja paraolimpijaca.

Za razliku 21-godišnjeg Savkovića, 17-godišnja Tanja Dragić, koja će se boriti u sprinterskim disciplinama i skoku u dalj, i ne razmišlja o tremi.

"Nemam tremu, nema potrebe za tim, iako mi je ovo prva Olimpijada. Jedva čekam da počne takmičenje", rekla je nasmejana Dragićeva.

Najiskusniji atletičar Miloš Grlica nastupiće treći put na Paraolimpijskim igrama, a u Atini je osvojio bronzanu medalju.

"Bez obzira da li su ovo nekom prve igre ili ne, a meni su treće, u ime atletičara mogu da kažem i da obećam da ćemo učiniti sve što možemo da dostojno predstavljamo svoju zemlju", rekao je Grlica.

Paraolimpijske igre biće održane od 6. do 17. septembra u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve
Olimpizam

Evropska nedelja sporta

U Valjevu održana sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije pred Pariz 2024. Usvojeni izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2023. i finansijski plan i program rada za 2024.

Savez za rekreaciju i fitnes Srbije

12:30

1 d

U fokusu

Vidi sve