Nova vest
Olimpizam

Nedelja, 22.07.2007.

22:42

Svečano otvoren EYOF

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Ceremonijom svečanog otvaranja u nedelju uveče je u Beogradskoj Areni označen početak devetog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), na kojem će se do 28. jula u 11 sportskih disciplina nadmetati oko 3.000 takmičara uzrasta od 14 do 17 godina iz 49 zemalja Starog kontinenta. Festival se organizuje prema protokolu i pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i evropskih olimpijskih komiteta (EOK).

Za realizaciju su zaduženi preduzeće "EYOF 2007", Skupština Beograda, Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo prosvete i sporta.

Otvarajući festival u prisustvu predsednika EOK-a Patrika Hikija i predsednika Organizacionog odbora takmičenja Radmile Hrustanović, sportskih zvaničnika i diplomatskih predstavnika zemalja učesnica, ministarka omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić Marković poželela je mladim olimpijcima fer nadmetanje i vrhunske sportske rezultate, a svim gostima dobrodošlicu u srpsku prestonicu.

Radmila Hrustanović je u ime organizatora poručila da je naša zemlja ponosna što je domaćin ovako značajnog takmičenja.

"Želim svim sportistima da postignu maksimalne uspehe, da se druže i zajedno kroje novu svetsku budućnost. Srećno, i da pobedi sport", rekla je zamenica gradonačelnika Beograda.

Predsednik EOK-a Patrik Hiki podsetio je da sport spaja sve ljude sveta i zahvalio se domaćinima na požrtvovanju u realizaciji događaja.

"Cenimo ogroman napor koji ste uložili da igre budu realizovane na vrhunskom niovu. Sigurno nije bilo lako, ali mi smo tu da vam pomognemo i da zajedno favorizujemo fer plej i prave ljudske vrednosti. Srbija i Beograd pokazali su da su dobri domaćini", poručio je Hiki.

Ceremoniju otvaranja festivala obeležio je i svečani defile svih učesnika najvećeg multidisciplinarnog takmičenja Evrope, koji je tradicionalno otvorila ekipa Grčke, a zatvorilo 111 članova srpskog olimpijskog tima.

Zastave MOK-a i EOK-a podigli su, uz intoniranje Olimpijske himne, proslavljeni srpski olimpijci, među kojima su bili Stevan Pletikosić, Svetlana Kitić, Momir Rnić, Vanja Grbić, Milena Reljin, Mirko Nišević, Slobodan Kačar, Dragutin Topić i Milorad Čavić.

Olimpijsku baklju koja je iz Atine 6. jula stigla u Beograd, u Arenu je iz Skupštine grada doneo proslavljeni atletičar Slobodan Branković, preuzeo je biciklista i nordijac Aleksandar Milenković i predao našoj najuspešnijoj predstavnici na olimpijskim igrama, strelcu Jasni Šekarić, da bi ona upalila plamen koji će ispred Arene goreti do zatvaranja igara.

U ime svih takmičara i sudija, zakletvu su položili košarkaš Nemanja Bešović i gimnastički sudija Nada Drakulić, nakon čega je himnu Srbije otpevala mlada umetnica Aleksandra Janković.

Svečanost u Areni, pred punim tribinama i uz direktan TV prenos na našem nacionalnom javnom servisu i Evrosportu, upotpunjen je spektakularnim kulturno-umetničkim programom koji je osmislio mladi kreativni tim beogradskih umetnika uz pomoć Sanje Ilića i Sonje Lapatanov.

Osnovna poruka više od 100 izvođača, medju kojima su bili muzičari Beogradske akademije, balerine iz škole "Lujo Davičo", gimnastičari na rolerima, bila je da kroz spoj tradicionalnog i savremenog Srbiju predstavi svetu kao zemlju ljudi okrenutih savremenim svetskim tokovima u svim sferama života.

Tokom trajanja EYOF-a svi učesnici biće smešteni u olimpijskom selu, odnosno adaptiranom prostoru Studentskog grada na Novom Beogradu, gde su jutros svečano podignute zastave MOK, EOK i Srbije.

Od ponedeljka na 11 beogradskih borilišta, specijalno uređenim za ovu priliku, takmičiće se mladi olimpijci u četiri ekipna (košarci, vaterpolu, odbojci, rukometu) i sedam pojedinačnih sportova (gimnastici, atletici, biciklizmu, džudou, plivanju, stonom tenisu i tenisu).

Talentovani sportisti, među kojima su i budući olimpijski šampioni, svakodnevno će se družiti sa vršnjacima uz kulturno-zabavne, ali i informativne sadržaje na improvizovanom renesansnom trgu u olimpijskom selu i po odlasku iz Beograda moći će svojim sunarodnicima da prenesu istinu o Srbiji i ljudima koji u njoj žive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve