Predsednik uručio Zoranu Terziću Sretenjski orden drugog stepena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Sretenjski orden drugog stepena Zoranu Terziću.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Pink
Foto: Printskrin/TV Pink

Bivši selektor ženske odbojkaške reprezentacije nagrađen je za naročite zasluge u sportskoj delatnosti i postignute rezultate.

Terzić je bio selektor Srbije od 2006. do 2022. godine, a pod njegovim vođstvom srpske odbojkašice su tri puta bile šampionke Evrope, jednom šampionke sveta uz srebro i bronzu sa Olimpijskih igara.

Terzićeve medalje:

Univerzijada: bronza 2006 (SCG), srebro 2009;

Evropske igre
: bronza 2015;

Evropska liga: bronza 2012, zlato 2009, 2010, 2011;

Svetski kup
: srebro 2015:

Svetski gran pri
: bronza 2011, 2013, 2017;

Evropsko prvenstvo
: brona 2015, srebro 207, 2011, zlato 2011, 2017, 2019;

Svetsko prvenstvo
: srebro 2018;

Olimpijske igre
: bronza 2020, srebro 2016

"Za odbojku se kaže da su je izmislili muškarci, a usavršile žene. Terzić je kao mlad doneo odluku da se posveti trenerskom poslu i time, ne samo za sebe nego za sve nas doneo je sjanu odluku. Kao trener osvojio je sve što je mogao da osvoji. Mnogi nisu svesni da nije selektor naše reprezentacije i kad slušamo o rezultatima neše odbojkaške selekcije kažemo: 'Sve će to Terzić da reši', a on je sada selektor reprezentacije Rusije. Ako nama nešto zariba Zorane, sledi ukaz koji ne može da se opovrgne. Hvala Vam na svim pobedama, borbenosti da našu zemlju dignete u visine. Želim Vam mnogo uspeha, znam da na kraju, doći ćete u svoju Srbiju i ponovo doneti najlepše svom narodu", rekao je predsednik Srbije.

Ukupno je osvojio 20 medelja, što ga čini najtrofejnijim odbojkaškim trenerom Srbije.

Dva puta je proglašavan za najboljeg trenera Evrope. Trenutno je selektor Rusije.

"Malo sam zatečen celim ovim događajem. Nisam očekivao i ne znam šta reći. Kao što je gospodin predsednik rekao, bila je to jedna duga plovidba za ovih 20 godina, već sam jednom to rekao. Bilo je prelepo, ali nekada sam se osećao kao kapetan koji neuspešno juri Mobi Dika, nekada je bilo sumnji, ali, plovidba je bila predivna. Za sve to zahvalnost svima koji su pomogli da dođemo do tog rezultata. Meni je ovaj orden kao svetionik, hvala svim mojim saradnicima, igračicama. Hvala i državi koja je omogućila da sve ono što je potrebno imamo, da budemo na nivou vrhunskih svetskih reprezentacija", rekao je Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.