Nova vest
Odbojka

Ponedeljak, 08.03.2021.

22:05

Preminuo Branko Draganić

Branko Draganić, nekadašnji odbojkaš i odbojkaški trener, profesor fizičke kulture i predavač tehnike i metodike odbojke, preminuo je 8. marta u Splitu.

Izvor: B92

Autor:B92

Preminuo Branko Draganić
Foto: OSS

Profesor Draganić preminuo je u 86. godini.

Branko Draganić bio je profesor fizičkog vaspitanja i vrsni odbojkaš odbojkaških klubova "Jugoslavija" i "Partizan". Kao profesor fizičke kulture u Petoj beogradskoj gimnaziji zadojio je odbojkom mnoge đake, a među njima Zdravka Kuljića, Gorana Stojmirovića, Bojana Gašića...

Bio je član sjajne generacije "bosonogih dečaka", koja je za sedam godina osvojila četiri puta uzastopno prvenstvo Jugoslavije i tri titule pobednika Kupa. Bilans je uvećao sa još jednom titulom šampiona i pobednika Kupa Jugoslavije.

Bio je i trener ženske ekipe Partizana sa kojom je osvojio po jednu titulu šampona i pobednika Kupa. Igrajući u toj šampionskoj generaciji nije dobio ni jedan dinar stipendije ili naknade za hranarinu.

Došao je iz Konjica, upisao Fakultet za fizičko vaspitanje, u roku ga završio i započeo sa proučavanjem i lansiranjem odbojke u Beogradu, Sarajevu, Kaštelima (ostvrujući i sa njima vrhunske rezultate). Živeo je u pravom smislu reči za odbojku do poslednjeg daha. Kao referent za sport u Pomorskoj vojnoj oblasti u Splitu znatno je doprineo da se odbojka poštuje i ceni i među pomorcima. Zadojio je odbojkom i svoje kćeri Melinu, državnu reptrezenativku Jugoslavije i Brankicu – repezentativku Hrvatske.

Bio je moralna podrška svojim saigračima Zoranu Petroviću, Drganu Rajačiću, Stevanu Pališaškom, Branku Lužaninu, Hamidu Gačačaninu, Petru Stanišiću, Ljubomiru Iliću... da ostvare šampionske snove. Bio je najbolji sedmi igrač, koji je pružao najbolje partije kad drugima nije išlo da stignu do dragocenih pobeda. Uz Bracu Jankovića spada među najbolje poznavaoce odbojke, što je svojim analizama i radovima dokazao.

Ostaće zabeleženo da je trenirao vojnike Pomorske vojne oblasti, koji su osvojili treće mesto na finalnom turniru u Ohridu. Beogradska oblast osvojila je prvo mesto, jer je njihov trener Đorđe Stanišić uvek imao najbolje odbojkaše – vojnike. Njegova selekcija i pored igrača kakvi su bili Aleksandar Boričić i Bogdan Sretenović morala je da se zadovolji trećim mestom!

I Beograd i Kaštela mogu da budu ponosni što se tu kalio sjajan čovek, kakav je bio Branko Draganić. – navedeno je u nekrologu koji je napisao Petar Stanišić, nakadašnji saigrač Branka Draganića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve