Nova vest
Odbojka

Nedelja, 24.09.2017.

15:10

Tri utakmice, tri pobede, Srbija u četvrtfinalu

Odbojkašice Srbije pobedile su Belgiju u trećem meču grupne faze grupe D, Evropskog prvenstva sa 3-1 (24:26, 25:20, 25:22, 25:21).

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Tri utakmice, tri pobede, Srbija u četvrtfinalu
OSSRB

Srpske odbojkašice su pobedama nad Holandijom i Češkom obezbedile prvo mesto u grupi i prolaz u četvrtfinale, a pobeda nad Belgijom je taj plasman samo overila bez poraza.

Srbija će u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela trećeg iz grupe D (Holandija ili Češka) i drugog iz grupe B u kojoj su Italija, Belorusija, Hrvatska. Trenutno je Belorusija na drugom mestu.

Malešević je bila i najefikasnija u timu Srbije do kraja sa 17 poena, pratila ju je Jovana Stevanovi sa 15, a Stefana Veljković i Brankica Mihajlović su imale po 12.

Belgiji je gotovo čitav set donela Lisa Van Heke sa 23 poena, a Brit Herbots i Laura Hejrman su imale po 11 poena.

Protiv Belgije je početak bio odličan i nakon početnog opipavanja pulsa vrlo brzo su srpske igračice uspostavile kontrolu i povele. U tim trenucima je glavnu reč vodila Tijana Malešević, dok je na drugoj strani najbolja bila Lisa Van Heke.

Sve vreme su u prvom setu uspevale Srpkinje da čuvaju prednost, služio ih je i servis, a kada je na 23:20 proradio i blok delovalo je kao da je prvi set već osvojen.

Umesto toga, Belgijanke se vraćaju i nagoveštavaju da će se igrati u serijama. Prva do set lopti dolazi Srbija 24:22, ali ih ne koristi, rivalke to koriste i u igri na razliku odnose prevagu za prvi set koji dobijaju 26:24.

Srbija je i u drugi set ušla bolje, povela je sa 4:1 pa potom i 7:4, na početku isticala se Tijana Bošković, ali Belgija još jednom ne odustaje, vraća se u igru do 11:11 i potom se igralo poen za poen, sve dok servis nije počeo da služi naše odbojkašice, a Tijana Bošković bila tu da potvrdi osvajanje drugog seta i izjednačenje.

Belgija bolje startuje u trećem, vodi sa pet poena do 12:7, ali od 14:10 za Belgijanke kreće neverovatna igra Srbije koja preokreće na krilima Ane Bjelice koja uz Tijanu Malešević produžava seriju na 6:0 za 16:14.

Srbija je tada uspostavila kontrolu, povela i sa četiri poena, ali se Belgija još jednom vratila i ušlo se u tesnu završnicu seta 22:22, u kojoj je Srbija ipak izašla kao pobednik za preokret u meču.

Četvrti set je bio sličan kao i treći. Kontrolu i prednost je imala Belgija, vodila je sa četiri poena. Srbija se vraća energičnom i odličnom odbranom polja, počinje da koristi i kontre, pa Jovana Stevanović izjednačava već na 11:11.

Od tog trenutka Srbija prelazi u vođstvo koje ne ispušta do kraja i bez poraza prolazi u četvrtfinale koje se igra u četvrtak 28. septembra.

IV set

- Naredna dva poena osvaja Srbija i dolazi do pobede 3-1 u kojoj je selektor Zoran Terzić isprobao kombinovani sastav, 25:21.

- Belgija osvaja tri uzastopna poena u trenucima kada je izgledalo kao da će Srbija suvereno do pobede. Kada je Abraht prošla posle dobrog prijema, Belgija je sa sedam poena smanjila na 23:19, a onda i 23:20 dobrim blokom.

- Stevanović nije uspela da pokrije problijen blok pa Van Heke oko koje se trenutno sve vrti u igri Belgije uspeva da smanji na 19:15, ali već u narednom poenu Stefana Veljković poentira za 20:15.

- Najveća prednost Srbije u četvrom setu je 17:12. Bojana Milenković tuče blok po prstima i prednost vraća na pet poena, 18:13, ali uzvraća Van Heke za 18:14.

- Stefana Veljković na servisu i odličan trojni blok naših odbojkašica donose preokret Srbiji! 13:11 posle serije poena Srbije, a prednost se povećava na 15:12 napadom Jovane Stevanović.

- Laura Hejrman poentira, a potom i Bjelica, Belgija uspeva da održi dva poena prednosti 11:9, ali Jovana Stevanović donosi izjednačenje Srbiji 11:11 koji trenutak kasnije.

- Malešević posle pauze smanjuje, a potom i Ana Bjelica kojoj protivnice nisu lako omogućile poen. Blok-aut, malo sreće i Srbija zaostaje poen, 8:7.

- Mukotrpno osvojen poen Belgijanki u kom su praktično sa pod vadile loptu i na kraju osvojile poen kao da ih je podigao i osvojile su i naredna dva pa su ušle u seriju i došle do 8:4.

- Stevanović ponovo poentira, a onda i Bjelica, Srbija se vratila i zaostaje jedan poen, 5:4.

- Odličan servis Slađane Mirković! Pomerila je servis protivnica koje nisu mogla da napadnu pa je Jovana Stevanović pogodila za 4:2 pre servis-greške Mirkovićeve kojom Belgija dolazi do 5:2.

- Osvajaju Belgijanke i naredni poen, a Milenković osvaja prvi poen za Srbiju, 4:1.

- Belgija opet kreće bolje, prva tri poena osvajaju protivnice Srbije, a sudija je dodelio poen Belgiji zbog Mire Popović koja je sedela na terenu u trenutku kada je već bila gotova akcija Srbije. Belgija vodi sa 3:0, a Terzić dobija žuti karton.

III set

- Srbija osvaja set sjajnim servisom i preokreće na 2-1 u setovima posle tri vezana poena, 25:22.

- Spektakularan poen za set loptu! Velika borba na obe strane, prednjačili su odbrana i blok a lopta je držana u igri nekoliko uzastopnih napada na obe strane dok Bojana Milenković nije uspela da poentira za 24:22.

- Konačno poen za Srbiju, prolazi Popović, a servira Mirković, 23:22.

- Milenković greši mada se činilo da je lopa kačila blok pre odlaska u aut, a Srbija dvema greškama vraća Belgiju u igru, 22:22.

- Van Heke dobro servira, Belgija se primiče na minus od dva poena, a posle poena Bojane Milenković i novog probijanja Van Heke Srbija vodi 22:20.

- Greška Bjelice nije mnogo poremetila igru Srbije, a ista igračica se već posle poena na mreži Stefane Veljković iskupila dobro plasiranom loptom za 21:17.

- Laura Hejrman prekida seriju Srbije, ali Malešević predvodi Srbiju do prednosti od 18:15., a Bjelica servisom teroriše prijem Belgije za 19:15.

- Serija Srbije se nastavlja! Tijana Malešević produžava seriju na 6:0 i Srbija sa praktično drugom postavom izuzev Malešević i Veljković i sa odličnom Anom Bjelicom uspeva da povede 16:14.

- Dobar napad Popovićeve, odličan servis i dupla lopta Belgije za potpuni povratak Srbije u set! Povratak kompletira Ana Bjelica napadom za 14:14.

- Dobar blok Srbije, ali i malo pomeren prijem nisu smetali Ani Bjelici da u fazi napada zablista, ali potom Belgijnake demonstriraju dobar blok posle kontre Srbije i održavaju četiri poena prednosti, 14:10.

- Odlično kuvanje srpskog tehničara, sudija pokazuje da je poen za Belgiju koju taj poen podiže i uz brza naredna dva poena, Belgijanke vraćaju prednost od pet poena 12:7.

- Milenković po bloku, pa onda i sama blokira, sve do servis greške Srbije posle koje Belgija vodi 9:6.

- Stefana Veljković prekida tu seriju i prolazi kroz sredinu za 6:3, ali već u narednoj prilici Srbije da smanji prednost protivnica, ponovo sviran dupli dodir s loptom i Belgija ima 8:3.

- Mnogo bolje igraju u ovim trenucima protivnice srpskih odbojkašica, prave seriju od četiri poena kojoj je doprineo i dobar blok Belgije i lopta na anteni naših igračica pa Belgija posle nekoliko "poklonjenih" poena ima 6:2.

- Kreće Srbija pogrešnim dizanjem i greškom, Belgija osvaja uvodni poen u trećem setu, ali Popović igra odlično na početku trećeg seta u kome Srbija ima 2:2.

II set

- Prvu ne koriste, ali već na drugoj Stefana Veljković osigurava osvajanje seta za Srbiju i izjednačenje na 1-1, 25:20.

- Sudija Žile svira dupli dodir lopte jednoj od srpskih odbojkašica u naizgled čistoj situaciji za Srpkinje, poen je dodeljen Belgiji ali to kao da je razjarilo Brankicu Mihajlović koja u naredna dva poena tuče jako po bloku Belgije za pet set lopti Srbije 24:19.

- Odličan servis Srbije i Tijana Bošković od koje polaze mnoge dobre stvari u igri Srbije. Serija naših odbojkašica i u finišu seta Srbija ima prednost 22:17.

- Belgijanke igraju mnogo bolje u odnosu na početak meča, povele su po prvi put u drugom setu (12:11) i igra se poen za poen, ali Srbija vraća prednost 16:15.

- Blok-aut, čelendž i poen za Belgiju. To je epilog posle napada srpskih igračica posle kog su milimetri odlučivali o tome kome će poen. Sudije su odlučile da ga dodele rivalkama Srbije i one izjednačuju na 11:11.

- Već nekoliko puta viđen scenario. Srbija povede sa tri ili četiri poena razlike, Belgija uspeva da se vrati. Tako je i sada uspela da sa dva uzastopna poena uhvati priključak na 11:10.

- Jovana Stevanović igra dobro, Stefana Veljković manje, ali zato Brankica Mihajlović u poslednjih nekoliko minuta igra odlično! Dva uzastopna poena srpske igračice u pravom trenutku. Belgija je došla na poen zaostatka, a onda Mihajlovićeva blok-autom, a potom i neodbranjivim smečom vraća plus tri za Srbiju 11:8.

- Greškom Belgijanki odlazi se na prvi tehnički tajm aut u drugom setu, a Srbija vodi sa 8:5.

- Sjajna odbrana, pa onda i napad Tijane Bošković za 7:4!

- Brankica Mihajlović odigrava neodbranjiv smeč, ali potom naše odojkašice i greše, a Belgija uspeva da se održi na 6:4.

- Tijana Bošković nastavlja da igra dobro i probija za 3:1, a onda srpske odbojkašice na dobar napad nadovezuju i dobar servis za 4:1.

I set

- Jedan promašen smeč Srpkinja i izblokirana Brankica Mihajlović, dva poena za Belgiju i pokazatelj da se rivalke Srbije neće predati. Belgija osvaja prvi set 26:24.

- Dobro je plasirala Tijana Malešević za prvu set loptu Srbije, ali dva dobro organizovana napada Belgije vrlo brzo donosi im egal i igra se na razliku, 24:24.

- Jedan loš blok vraća Belgijankama omogućava poen, a onda i dobar blok na drugoj strani za 23:22 i tajm aut srpskog selektora Zorana Terzića.

- Sjajan blok srpskih odbojkašica! Tri uzastopna napada odbile su srpske igračice dobrim blokom, a posle tih blokova osvajaju dva poena za 23:20.

- Belgijanke su ušle u seriju poena dovoljnu da dođu nadomak izjednačenja, ali Tijana Bošković snažnim udarcem po sredini probija odbranu i održava Srbiju u prednosti. Nakon dve servis greške, po jedne na svakoj strani, Srbija vodi sa 21:19.

- Tijana Malešević je poslala naizgled dobru dijagonalu, ali sudije kažu da je lopta u autu, pa umesto 18:13, Belgija smanuje na 17:14, a onda posle nesigurnog napada Srbije i na 17:15. poenom Van Heke.

- Tijana Malešević osvaja poen za Srbiju dobrom dijagonalom, ali pogađa jednu belgijsku igračicu u glavu. Srpske igračice dobro brane polje, ali Lisa Van Heke kroz sredinu probija trojni blok i smanjuje na 15:13.

- Služi nas i servis pa posle tajm-auta Belgije, a pred servis Stefane Veljković imamo 14:10.

- Srpkinje mini-serijom povećavaju prednost na četiri poena 9:7, ali se Belgijanke vraćaju. Tijana Bošković održava prednost dobrim smečevima u dva napada Srbije.

- Belgijanke su uspele da drže priključak do 5:5 u prvom setu. dobra odbrana, dobar prijem Tijane Malešević i Brankica Mihajlović na realizaciji uspevaju da taj tas prebace na stranu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve
Odbojka

Gradonačelnik Novog Sada posetio OK Vojvodina

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je zajedno sa članom Gradskog veća za sport i omladinu Ognjenom Cvjetićaninom prisustvovao treningu Odbojkaškog kluba Vojvodina u dvorani SPENS i čestitao stručnom štabu i igračima na nedavno osvojenom Kupu Srbije.

Tanjug

16:40

19 d

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d