Nova vest
Odbojka

Subota, 10.10.2015.

14:55

EP: Odbojkaši maksimalno protiv Finaca

Srpski odbojkaši pobedili su Finsku sa 3:0 i ostvarili drugu pobedu na Evropskom prvenstvu čiji domaćini su Italija i Bugarska.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
BETAPHOTO/CEV/ FILIPPO RUBIN/DS

Izabranici Nikole Grbića su u Busto Arziciju protiv Finaca slavili sa 25:18, 25:15, 25:21, posle jednog sata i 45 minuta igre.

Drugi meč kola od 18 časova igraju Slovačka i Rusija, a naredni rival našeg tima biće Rusi, u nedelju od 18 časova, i taj meč bi trebalo da odluči o prvom mestu u grupi.

Zahvaljujući trijumfu nad Finskom, reprezentacija Srbije je obezbedila barem plasman u osminu finala, a u zavisnosti od ishoda duela sa Rusijom, mogla bi da dođe i do direktnog mesta u četvrtfinalu.

Posle isrcpljujućeg meča sa Slovačkom, srpskim odbojkašima je bilo potrebno vreme da bi našli pravi ritam u duelu sa Fincima. Selekcija Finske je bolje ušla u meč, kontrolisala je rezultat u prvom delu prvog seta, a od tada je reprezentacija Srbije zaigrala mnogo bolje. Najbolju igru naš tim prikazao je u drugom setu, u kojem Finci nikako nisu mogli da mu pariraju, da bi u trećem setu odigrali tačno onako koliko im je bilo potrebno za maksimalnu pobedu.

Najbolji u timu Srbije bio je Aleksandar Atanasijević sa 15 poena, Marko Ivović je dodao 12, a Srećko Lisinac devet. Kod Finaca istakao se Oli-Peka Ojansivu sa deset poena.

Tok meča:

Finci su bolje ušli u meč, u nekoliko navrata su imali po dva poena prednosti, ali se naš tim svaki put vraćao. Selekcija Finske je na prvom tehničkom tajm-autu imala prednost 8:7, a posle pauze igralo se poen za poen, ali su naši rivali diktirali tempo. Kada su Finci otišli na plus tri (12:9), Grbić je zatražio tajm-aut.

Taj tajm-aut je urodio plodom, pošto su srpski odbojkaši zaigrali bolje i zadavali su mnogo problema Fincima. I dalje su postojali problemi sa blokom i prijemom, ali je Srbija na drugi tehnički tajm-aut otišla sa 16:15.

Od tada je usledila mnogo bolja igra reprezentacije Srbije, koja je posle vođstva o 17:16 napravila seriju od 3:0, koju su Finci potom prekinuli. Međutim, samo na trenutak su prekinuli odličnu igru našeg tima, koji je brzo došao do plus šest (24:18) i iskoristio drugu set loptu posle 26 minuta igre.

Sam početak drugog seta doneo je izjednačenu borbu u kojoj je selekcija Srbije bila konkretnija. Grbićevi izabranici su na prvom obaveznom predahu imali prednost 8:7, da bi Finci odmah izjednačili, ali je zahvaljujućoj sjajnoj odbrani naš tim vrlo brzo uspeo da se odvoji na plus pet (14:9).

Rivali našeg tima su u pojedinim trenucima uspevali da vežu dva poena, ali su i napad i odbrana Srbije funkcionisali veoma dobro, a to se videlo i po rezultatu, pošto je lako i brzo naš tim došao do devet poena prednosti (23:14). Finci su uspeli da prekinu tu seriju, ali su srpski odbojkaši samo nekoliko trenutaka kasnije iskoristili drugu set loptu za vođstvo od 2:0 u setovima.

Nošeni podrškom publike u dvorani, Finci su na početku trećeg seta mučili srpske odbojkaše, koji su prvi put više od jednog poena prednosti imali na prvom tehničkom tajm-autu - 8:6. Od tada je reprezentacija Srbije gotovo rutinski održavala svoju prednost, ali je Finska u pojedinim trenucima pretila.

Kao i u duelu sa Slovačkom, bilo je problema sa reakcijama zapisničkog stola i pregledavanja čelendža, ali to, srećom, nije uticalo na naše reprezentativce, koji su povećavali svoju prednost posle drugog obaveznog odmora. Pri vođstvu od 23:21, Grbić je napravio taktičku izmenu i umesto Atanasijevića uveo Okolića zbog servisa, što se ispostavilo kao odličan potez, pošto su naši odbojkaši vezali dva poena za potpuno zasluženi trijumf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve