Nova vest
Odbojka

Utorak, 05.05.2015.

21:32

Vizura odbranila titulu prvaka

Odbojkašice beogradske Vizure odbranile su titulu prvaka Srbije.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

One su u Subotici u četvrtoj utakmici finalne serije plej-ofa savladale ekipu domaćeg Spartaka sa 3:2 (28:30, 25:23, 17:25, 25:22, 16:14).

Vizura je u finalu trijumfovala ukupnim rezultatom 3:1 nakon što je prethodno na domaćem terenu slavila sa 3:1 i 3:2, dok je treći meč u Subotici pripao Spartaku (3:0).

Odbojkašice Vizure osvojile su "duplu krunu", pošto su ranije trijumfovale i u nacionalnom Kupu.

U sezoni 2015/16 Vizura će kao prvak Srbije igrati u Ligi šampiona. Dva mesta u CEV kupu obezbedile su NIS Spartak iz Subotice i beogradska Crvena zvezda. U evropskom Kupu izazivača igraće Jedinstvo iz Stare Pazove i TENT iz Obrenovca.

NIS SPARTAK: Cvetićanin 14, Drpa 24, Sredić 16, Antanasijević 3, Medić 10, Oluić 19, D. Matić (libero), T. Matić, Vukoja, Rajlić, Vučković, Živanović. Trener: Slobodan Galešev.
VIZURA: Lozo 13, Savić 9, Aleksić 13, Ranković 13, Buša 17, Mirković 3, Stepanović (libero), Dimić, Kocić 7, Lazović, Martinović, Ćirović. Trener: Željko Tanasković.

NIS Spartak ima za čim da žali, bio je nadomak ponede, čak i u petom setu, u kojem je sve vreme jurio prednost gošći, ali se mora priznati da su Golubice bile dostojan rival „Ajkulicama”, koje su u ovom meču imale nešto više hrabrosti i sportske sreće.

Prva dva seta odigrana su na razliku. U prvom je Spartak diktirao ritam, imao vođstvo od 13:8 (posle 6:8), pa 21:16 i 23:19. Ipak, sa nekoliko grašaka (čak 12 u ovom setu), domaće su vratile u život „uspavane gošće”, koje su stigle do izjednačenja.

Servis greška Medićeve, potom i još nekoliko grešaka u igri Spartaka, a bilo ih je ukupno dvanaest u prvom setu, uz probuđen blok Vizure, donose veliku neizesnost. Spartak je ipak, nakon poena Drpe, prvi stigao do dve set lopte, nije ih iskoristio, a zatim je i Vizura imala tri šanse da dobije set.

U dramatičnoj završnici prve su popustile gošće, dva napada gošći, Lozo i Savićeve pomogle su ekipi iz Subotice da dođe do prvog seta.

Počeo je Spartak serijom grešaka drugi set, a o tome najbolje govori statistički podatak da je od osam uvodnih poena Vizura gostujuća ekipa šest dobila nakon greški domaćih (bilo ih je ukupno jedanaest u drugom setu).

Pa ipak, Golubice su imale minimalnu prednost na tehničkom tajm-autu, nakon sjajne kontre Oluićeve i as servisa Cvetićanin.

Vizura je uspela da iskoristi period loše igre Spartaka u napadu, a trojka Lozo, Buša, Aleksić donela je gošćama prednst od 21:17 pred finiš seta.

Povele su gošće i sa 24:21, propustile dve set lopte, a u momentu kad se činilo da će Spartak poravnati, požrtvovana odbrana Rankovićeve donosi Vizuri važan poen.

Gde je stao u drugom, Spartak je nastavio i u trećem setu, pa su domaće Vizuri poklonine pet od prvih osam poena.

Uz dosta muke Golubice su uspele da se vrate u ritam, tri as servisa Medićeve, kontra Cvetićanin i tri dobre reakcije Sredićeve na mreži (sa sedam poena u trećem setu ponela je igru Spartaka) kompletirali su seriju Spartaka od 9:0 kojom su domaće povele sa 15:8.

Nisu imale odbojkašice Vizure odgovor na sjajnu igru Spartaka koji je u finiš seta ušao sa ogromnih 21:10. Malo su se pomučile domaće da stignu do drugog seta, ali je Oluićeva na vreme okončala treći set.

Dug poen koga je Marta Drpa završila sjajnim kuvanjem za 7:5 digao je na noge preko 1.000 navijača u subotičkoj Hali sportova, ali su ipak gošće, zahvaljujući dobroj igri Aleksićeve na mreži, vodile sa 12:10.

Spartak je odgovorio serijom 7:2 kojom je dominirala trojka Medić, Drpa, Oluić, da bi Kocićeva sa druge strane iskoristila ulogu džokera i poravnala na 18:18.

Dva loša napada Spartaka, kontra Buše i drugi as Kocićeve preokrenule su situaciju, pa su gošće serijom od 6:0 stigle do 22:18. Uspele su Golubice da spasu tri set lopte, ali četvrtu realizuje Buša za nastavak finalne drame u Subotici.

Povela je Vizura sa 5:3 u taj-brejku, zahvaljujući vrednim poenima trojke Kocić, Ranković, Lozo, pa je Galešev bio primoran na minut odmora.

Ipak, Jovana Kocić je nastavila da igra ulogu dćokera, vezala je blok, dobro je potom reagovala na mreži, a Vizura je vodila sa 7:3. Tu, naravno, drami nije bio kraj, Spartak je smanjio na 7:8, a dobar servis Sofije Medić i greška Bianke Buša u napadu donose poravnanje, 9:9.

Više sreće, ali i koncentracije imale su gošće, videlo se to i kada je Sara Lozo odservirala as za 12:9. I kad se činilo da su gošće sasvim blizu titule, Spartak je serijom od 4:0 i dve kontre Aleksandre Cvetićanin stigao do 13:13.

Blok je u tim momentima postao najjače oružje ekipe iz Beograda. Aleksićeva je dva puta zaustavljala napade Spartaka za preokret, a dvojni blok Kocić – Ranković je drugu meč loptu pretvorio u novu šampionsku titulu Vizure.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve