Nova vest
Odbojka

Petak, 25.06.2010.

14:41

Preminula Natalija Luković

U Beogradu je u četvrtak u 85. godini preminula Natalija Luković, koja je osvojila prvu medalju na šampionatima Evrope u istoriji odbojke u našoj zemlji.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Natalija Luković je 14 godina igrala za reprezentaciju Jugoslavije, a deset godina je bila kapiten nacionalnog tima.

Na šampionatima Evrope Natalija Luković je igrala dva puta i odigrala 14 utakmica.

Na EP 1951. godine u Parizu, bila je kapiten ekipe koja je osvojila prvu odbojkašku medalju za Jugoslaviju, bronzanu. Igrala je i na prvenstvu Evrope 1958. u Pragu, kada je Jugoslavija bila sedma.

Francuski „L’Ekip“ je u izboru za najbolju odbojkašicu veta Natašu Luković, u vreme dok je igrala za Jugoslaviju, svrstao na drugo mesto.

Nataša Luković je igračku karijeru počela 1949. u OK Beograd, a nastavila kao osnivač i igrač OK Partizan. Sa Partizanom je, kao kapiten, osvojila sedam titula prvaka države i dve titule pobednika Kupa.

Nataša Luković je prva odbojkašica koja je kao profesionalac igrala u inostranstvu, u Monpeljeu iz Francuske. Za doprinos unapređenju odbojke, odlikovana je ordenom Ministarstva sporta Francuske.

Nataša Luković je dobitnik brojnih sportskih priznanja, među kojima i „Zlatne plakete OSS“ i „Zlatne plakete Udruženja državnih reprezentativaca Srbije“.

Vreme i mesto sahrane Natalije Luković biće naknadno objavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve