Nova vest
Odbojka

Ponedeljak, 12.02.2007.

18:50

Nagrada za fer plej Vanji Grbiću

Izvor: Vladimir Novaković

Autor:Vladimir Novaković

Default images

Odbojkaš Vladimir Vanja Grbić dobitnik je „Nagrade za fer-plej“ za 2006. godinu, koju dodeljuje Udruženje državnih reprezentativaca Srbije.

Odluku o dobitniku priznanja doneo je Upravni odbor Udruženja državnih reprezentativaca Srbije u sastavu: Milica Stojadinović, predsednik i članovi Olga Caran, Zorica Blagojević, Borisav Ćurčić, Predrag Savić, Dragan Stevanović, Svetozar Mijailović, Božidar Veljković, Branko Kovačević i Dragutin Čermak.

U obrazloženju odluke se navodi da je Vanja Grbić novi vitez fer-plej vrline, koji je obeležio jugoslovensku, srpsku i svetsku odbojku nastupajući za državnu selekciju 242 puta. Vanja Grbić je na Olimpijskim igrama osvojio zlatnu (2000.) i bronzanu (1996.) medalju, na svetskom prvenstvu srebrnu medalju (1998.), na evropskim prvenstvima: zlato (2001), srebro (1997) i dve bronze (1995. i 1999. godine).

Grbić je bio proglašen za najboljeg igrača Evrope 2000. godine i u nekoliko navrata za najboljeg sportistu naše zemlje. Vanja Grbić je ličnost visokih moralnih načela, karakteran, kosmopolita, humanista...

Poštujući njegov odnos prema odbojkaškom pokretu u najširem smislu, Svetska odbojkaška federacija (FIVB) je na svom 30. Kongresu, održanom od 23. do 25. oktobra 2006. u Tokiju, izabrala Vanju Grbića u Komisiju za razvoj svetske odbojke (prvi put u istoriji jedan aktivni igrač postaje član FIVB Komisije).

Vanja Grbić je od početka karijere čovek koji imponuje svojom psihofizičkom snagom, odbojkaškim umećem i stabilnošću. Kada je bilo najpotrebnije, izuzetno je doprineo ugledu naše zemlje i odbojke. Vanja Grbić je omiljena ličnost u svetu odbojke, svetu sporta i svakodnevnom životu. Pravi ambasador svoje zemlje, pravi uzor za nove generacije sportista i navijača, kaže se u obrazloženju Upravnog odbora Udruženja državnih reprezentativaca Srbije.

Nekadašnji selektor ženske i muške seniorske reprezentacije Sava Grozdanović uručio je veliku zlatnu plaketu, Iliji Grbiću, bratu Vladimira Grbića koji je bio sprečen da prisustvuje svečanosti dodele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Odbojka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve