Nagrada za fer plej Vanji Grbiću

Vladimir NovakovićIzvor: B92, OSS Srbija i Crna Gora
Podeli

Odbojkaš Vladimir Vanja Grbić dobitnik je „Nagrade za fer-plej“ za 2006. godinu, koju dodeljuje Udruženje državnih reprezentativaca Srbije.

Odluku o dobitniku priznanja doneo je Upravni odbor Udruženja državnih reprezentativaca Srbije u sastavu: Milica Stojadinović, predsednik i članovi Olga Caran, Zorica Blagojević, Borisav Ćurčić, Predrag Savić, Dragan Stevanović, Svetozar Mijailović, Božidar Veljković, Branko Kovačević i Dragutin Čermak.

U obrazloženju odluke se navodi da je Vanja Grbić novi vitez fer-plej vrline, koji je obeležio jugoslovensku, srpsku i svetsku odbojku nastupajući za državnu selekciju 242 puta. Vanja Grbić je na Olimpijskim igrama osvojio zlatnu (2000.) i bronzanu (1996.) medalju, na svetskom prvenstvu srebrnu medalju (1998.), na evropskim prvenstvima: zlato (2001), srebro (1997) i dve bronze (1995. i 1999. godine).

Grbić je bio proglašen za najboljeg igrača Evrope 2000. godine i u nekoliko navrata za najboljeg sportistu naše zemlje. Vanja Grbić je ličnost visokih moralnih načela, karakteran, kosmopolita, humanista...

Poštujući njegov odnos prema odbojkaškom pokretu u najširem smislu, Svetska odbojkaška federacija (FIVB) je na svom 30. Kongresu, održanom od 23. do 25. oktobra 2006. u Tokiju, izabrala Vanju Grbića u Komisiju za razvoj svetske odbojke (prvi put u istoriji jedan aktivni igrač postaje član FIVB Komisije).

Vanja Grbić je od početka karijere čovek koji imponuje svojom psihofizičkom snagom, odbojkaškim umećem i stabilnošću. Kada je bilo najpotrebnije, izuzetno je doprineo ugledu naše zemlje i odbojke. Vanja Grbić je omiljena ličnost u svetu odbojke, svetu sporta i svakodnevnom životu. Pravi ambasador svoje zemlje, pravi uzor za nove generacije sportista i navijača, kaže se u obrazloženju Upravnog odbora Udruženja državnih reprezentativaca Srbije.

Nekadašnji selektor ženske i muške seniorske reprezentacije Sava Grozdanović uručio je veliku zlatnu plaketu, Iliji Grbiću, bratu Vladimira Grbića koji je bio sprečen da prisustvuje svečanosti dodele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.