Nova vest
Košarka

Subota, 10.06.2023.

20:00

Jokić sedeo pet minuta – Nagetsi na korak od titule VIDEO

Athletic se ponovo bavio taktikom Denver Nagetsa i sjajnim partijama srpskog centra Nikole Jokića.

Izvor: SN

Autor: SN

Jokić sedeo pet minuta – Nagetsi na korak od titule VIDEO
Foto: Tanjug/AP Photo/Lynne Sladky

Kada su Denver Nagetsi pobedili Majami u prvom meču finala, bavili smo se taktikom iz ugla Denverovih igrača koji su viši i veći od igrača Hita.

Majami je uspeo da uzme brejk u Koloradu i izjednači seriju na 1-1, pa smo takođe pričali o genijalnosti trenera Erika Spolstre.

Denver sada vodi 3-1 u seriji, naredni meč igraju pred svojim navijačima i imaju ogromnu, istorijsku šansu da postanu NBA šampioni i to u svojoj Bol Areni (nekadašnji Pepsi Centar).

Athletic je ponovo napravio analizu Denvera i u fokus stavio Nikolu Jokića pa su posebno spomenuli situaciju kada srpski centar dobija peti faul i seda na klupu dogodilo se nešto neverovatno.

Denverov kriptonit je upravo postao Denverov spas – minuti bez Jokića. Džimi Batler je znao da Majami ima veliku šansu kada se to dogodilo i ubacio pet poena zaredom nakon Jokićevog odlaska na klupu.

Krenula je serija baš kao protiv Milvoki Baksa, Njujork Niksa i Boston Seltiksa, ekipa koje su igrači Majamija eliminisali, pa su se na Floridi nadali da možemo da vidimo 2-2 u finalnoj seriji.

Jokić je sedeo pet minuta, ukupno 315 sekundi za celu utakmicu, a Denver Nagetsi sprečili povratak domaćeg tima i sa 108:95 u utakmici broj četiri došli do vođstva od 3-1 u finalnoj seriji.

Za tih 315 sekundi je Denver je pokazao da ima igrača koji mogu da preuzmu odgovornost i izdržali su nalet Džimija Batlera i Bema Adebaja po taktičkoj šemi Erika Spolstre uz auru Peta Rajlija koji je sa klupe radio takve stvari dugi niz godina.

"Spremni smo da postanemo šampioni. Imamo sve što je potrebno za to i o tome razmišljamo već neko vreme. Fokusirani smo i nema potrebe da preterujemo, spremni smo da pobedimo", objasnio je Džamal Marej.

Tokom tih 315 sekundi smo videli zašto je Denver po mišljenju pojedinih stručnjaka najbolja ekipa u ligi. Pokazali su hemiju, pokazali su komplementarnost i spremnost da se takmiče sa svima.

Timovi sa Zapada su poslednjih 44 godine osvajali titulu jedino ako dolaze iz Kalifornije ili Teksasa, pa Nagetsi (savezna država Kolorado) mogu da prekinu ovaj neverovatni niz.

Za tako nešto im je potrebna samo još jedna pobeda...

U Majamiju vole ekipu Hita, pokušavali su da im daju vetar u leđa i poguraju ih da naprave nešto veliko dok je Jokić na klupi jer Nagetsi u regularnom delu sezone imaju -367 poena kada je Jokić na klupi (uzorak 82 utakmice).

Na 8:42 do kraja utakmice su Nagetsi imali 86:81 i Majami je prišao zahvaljujući Džimiju Batleru i košem pod faulom i Denver se tada okrenuo Brusu Braunu, dok je Eron Gordon menjao Jokića u setovima koje je zacrtao Majk Meloun.

Nema Gordon često takvu ulogu, ali je sada svoj posao uradio kako treba. Marej pravi blok u leđa Džefu Grinu koga čuva Batler, pa Grin utrčava ka obruču i tera Kejlena Martina da pomogne sa Džamala Mareja dok se Batler ne vrati na svog igrača što je donelo lake poene.

"Nisam baš postavio najbolji blok, pa je morao da trči iza mene i morao je da ode duboko", iskreno je objasnio Eron Gordon.

Ovo je jedini koš Džamala Mareja u četvrtoj četvrtini i bio je to veoma važan koš koji je presekao Majami i malo umirio "vrelu" atmosferu što je Nagetse približilo pobedi u utakmici broj četiri.

Na 6:55 do kraja je Spolstra pobesneo i ušao u teren bez želje da pozove tajm-aut već je bio prilično ljut na svoje igrače koji nisu vršili dovoljno jak pritisak na Nagetse, pa je na kraju i uzeo mintu odmora što je Melounu dalo šansu da vrati Nikolu Jokića.

Adebajo promašuje šut za -4 i Nagetsi ponovo igraju sličnu akciju i donose +8 kada je na semaforu stajalo 91:83 u njihovu korist.

Preživeli su bez Jokića, a sada je vreme da se ide po pobedu.

Na 6:21 do kraja je Denver ponovo imao lepu prednost od 9 poena, ali navijači Nagetsa nisu bili mirni zbog Jokićevih pet ličnih grešaka (u NBA ligi se izbacuje igrač sa šest faulova), da bi poene postigao Dankan Robinson i svima je bilo jasno da je Majamiju potreba trojka, ali nisu mogli da je pogodie.

Martin je imao dva uzastopna promašaja, a za to je zaslužan bio Kentavijus Koldvel Poup koji je na "close out" stigao perfektno da zatvori taj šut za tri poena.

Dvojke neće "ubiti" Denver to smo videli u tri od četiri meča, a ono što smo videli u drugom je sjajan šut za tri Majami Hita i tako su i dobili taj susret.

Marej je ponovo preuzeo ulogu plejmejkera i nadriblao u levu stranu nateravši Martina da iz pika ide bude preuzimanje pa da ga čuva Robinson umesto što je čuvao Brauna.

On nije mogao da ga sačuva, a Martin je ostao daleko kao i Batler čija uloga sa strane pomoći je bila neutrailisana, gde je Denver sve vreme znao plan pa je Džef Grin ostao sam u levom korneru i pogodio važnu trojku za 94:85.

Džimi Batler je jedan od najsnažnijih bekova u ligi i često je Majami tražio da on igra protiv KCP pa Poup nije baš imao jasan odgovor na Džimijevu igru, ali je uspeo da mu ukrade loptu u par navrata.

Denver je bio spreman na ove situacije.

"Anticipacija. Bili su to edukovani pokušaji da izbijem loptu jer smo znali gde voli da je drži pa nisam smeo da mu dozvolim da dođe do lakih poena", objasnio je Koldvel Poup.

Batler je često bio u niskom stavu kako bi dobio na snazi, ali je Poup bio odlično postavljen i rukama ometao Batlera, pa smo u par navrata imali pravi hokejaški duel ove dvojice košarkaša.

"Sviđa mi se što se nismo opuštali. Nismo bili lagani i do samog kraja želeli pobedu što me čini srećnim", objasnio je Jokić.

Denver ima veliku i lepu priliku da postane šampion NBA lige i ma koliko stvari zavisile od Nikole Jokića i ostali igrači su pokazali koliko su bitni.

Brus Braun, Kristijan Braun, Kentavijus Koldvel Poup, Diandre Džordan... Često je to takozvano pomoćno osoblje bilo ključno u šampionskim godinama.

Setimo se samo "Nadzornika" Marija Čalmersa, pa i Džej Džeja Bareu, Reja Alena, Borisa Dijaoa...

Serija još uvek nije gotova, ali Denver je blizu šampionskog prstena.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve