Nova vest
Košarka

Sreda, 31.05.2023.

10:00

NBA hvali Jokića: Niko kao on – kombinacija Hakima, Birda i Neša

NBA liga je na svom sajtu objavila opširan tekst o Nikoli Jokiću, srpskom centru koji je na svoj način obeležio ligu.

Izvor: SN

Autor: SN

NBA hvali Jokića: Niko kao on – kombinacija Hakima, Birda i Neša
Foto: Profimedia

"Ne postoji superstar u NBA kao Nikola Jokić" je rečenica kojom kolumnista Met Bruks počinje tekst o srpskom centru iz redova Denver Nagetsa.

On ne razbija odbrane kao Lebron Džejms, on je centar, a opet ne blokira protivnika i ne lomi obruče zakucavanjima kao Dvajt Hauard ili Entoni Dejvis, on šutevima ne zapali protivnika kao Stef Kari ili Dejm Lilard.

Ne postoji prava komparacija za Nikolu Jokića ni kada gledamo istorijski jer je neka čudna kombinacija Hakima Oladžuvona, Lerija Birda i Stiva Neša, ali njegov stil košarke nije jedino što ga izdvaja, već i ličnost, karakter.

On je tih, rezervisan, porodičan čovek i ima sjajan smisao za humor i sve oko sebe tretira sa poštovanjem pa se vidi koliko je dobra osoba, a ujedno je i kompetitivan i inteligentan, ali se ne hvali i nije bezobrazan sa svojih 28 godina.

Čak i njegov odlazak u finale je bio unikatan, a to je retko da dobijete takvu iskrenost od jednog superstara na ovom nivou koji po prvi put u svom životu igra finale NBA lige, a i franšizi za koju nastupa je to prvo finale ikada.

Ali, to je Nikola, on se ne plaši da govori on što misli i ne treba mu kišobran da se brani od NBA života, kada god stvari ne bi išle kako treba on bi to iskreno i rekao nije bio misteriozan za gledaoce, nije lagao i manipulisao samo je govorio ono što misli.

"Pobedili smo i bio sam srećan, ispisali smo istoriju i to je tačno, ali toga se niko neće sećati za dve godine. Možda hoće ako osvojimo", rekao je Jokić tada.

On je u NBA ligi već osam godina i shvatio je kako stvari funkcionišu, pa je opet retko da se vidi da neki igrač njegovog nivoa reaguje na ovaj način.

On je i van košarke motivisan, pokazao je koliko mu je bitna porodica. Supruga, ćerka, braća, više puta je pokazao koliko su bitni u njegovom životu.

Nemanja i Strahinja Jokić su čitavu karijeru uz mlađeg brata Nikolu – od Sombora do NBA lige, a trener Majk Meloun je više puta hvalio Jokića zbog njegove sposobnosti da ostane prizeman.

Ma koliko MVP nagrada dobio, supermaks ugovora mu bilo isplaćeno, on će ostati skroman i normalan momak što je u današnjem svetu prava retkost jer je on mnogo velika zvezda.

Kada je bio upitan kako se tako ponaša, on se našalio da morate da pitate njegovu porodicu jer on zaista ne zna.

Ostao je sa istim prijateljima, istom oprodicom i na istom mestu oduvek i dodao da oni verovatno neće ni želeti da odgovore.

Porodica je za njega više od košarke, a ruki Kris Braun je govorio koliko Jokić ozbiljno pristupa košarci i koliko je mentalno jak i koliko zapravo zna o košarci.

Jokić je odveo Denver u prvo finale ikada i tamo će igrati protiv Majami Hita koji je već igrao finale u manje-više ovakvoj strukturi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve