Nova vest
Košarka

Nedelja, 02.04.2023.

11:30

NBA menja pravila: MVP uslovi, više novca, turnir kao u Evroligi

NBA liga i unija igrača dogovorili su se oko novog kolektivnog ugovora koji će važiti sledećih sedam godina.

Izvor: SN

Autor: SN

NBA menja pravila: MVP uslovi, više novca, turnir kao u Evroligi
Foto: Profimedia

Dogovor još uvek nije konačan, ali se veruje da će početi da važi od sezone 2023/24 odnosno naredne, a sve će u narednih nekoliko nedelja biti ozvaničeno.

Vodeći NBA novinari Adrijan Vojnarovski sa ESPN i Šems Čaranija sa Athletica su prvi pisali o ovome, a sve je osvanulo i na sajtu lige.

Novac...

NBA liga želi da ohrabri timove da uđu u porez na luksuz i rade stvari kao Golden Stejt Voriorsi i Los Anđeles Klipersi i da njihovi timovi konstantno budu kompetitivni.

To znači dodatnih 17,5 miliona dolara preko "linije luksuza" koje će važiti za "mid level exception" tipove ugovora, udela novca u trejdovima, pikovima prvih rundi, potpisivanja slobodnih agenata...

Ono što neće "pomoći" velikim timovima jeste da kada uđu u takav tip poreza na luksuz neće smeti da trejduju pikove prve runde sedam godina unapred, neće moći da daju novac u trejdu ili da potpisuju nedavno otpuštene igrače čiji je ugovor otkupljen.

Prethodnih godina smo videli mali broj timova koji rizikuje sa potrošenim novcem u vidu poreza na luksuz, jer je poenta NBA lige da se limit za trošenje novca podigne, a ne da se smanji i da "hard cap" (mesto između dozvoljenog i luksuznog dela) bude maltene eliminisan, ali je unija igrača to odbila.

Da su prihvatili to, igrači poput Dontea Divićenca, Džoa Inglsa, Danila Galinarija, Petija Milsa, Normana Pauela ili Roberta Kovingtona ne bi mogli da dobiju mesta u timu koja su dobili.

Ono što će igrači dobiti jeste prilika da investiraju u NBA i WNBA klubove, odnosno da postanu deoničari, moći će da budu investitori u kompanije kanabisa, sportska klađenja i ostalo.

Takođe, seleri kep će biti uvećan za 7,5 odsto za mid level exception tip ugovora, a 30 odsto za one ugovore u kojima postoji trade exception stavka, a generalno će timovi imati 10 odsto više novca za plate od naredne sezone.

Uračunat je i novi ugovor na TV prava koji je najveći u istoriji sporta (ne samo košarke, nego generalno).

Dogovoreno je da timovi mogu da potpišu igrače koje već imaju u timu za više novca nego ranije i to je 120% što će radovati ekipe poput Boston Seltiksa koji bi sigurno voleli da zadrže Džejlena Brauna ukoliko budu imali dovoljno novca za njegov ugovor.

Po trenutnim uslovima bi Braun mogao da dobije 165 miliona na četiri godine, a sa novim pravilnikom bi to išlo do 189 miliona dolara prema rečima dobro obaveštenog Bobija Marksa.

Ista je stvar u Kingsima sa Domantasom Sabonisom koga bi čekalo 111 miliona na četiri godine, a ovako ide 121 milion. Dvosmerni ugovori se takođe brojčano povećavaju pa će ekipe umesto dva imati tri igrača u takvoj situaciji.

Pooštrava se kriterijum za nagrade, Fajnal For i ostalo

Ono što je takođe veoma bitno je da će od sada biti potrebno da igrači odigraju najmanje 65 utakmica u sezoni kako bi bili kandidati za jednu od individualnih nagrada poput MVP titule koja je već dve godine u vlasništvu Nikole Jokića.

Poenta je da se smanji takozvani "load management" iliti odmaranje glavnih igrača, pa će individualne nagrade i uvrštavanja u idealne ekipe na kraju sezone zavisiti i od broja utakmica koje su igrači imali.

NBA Kup o kome se toliko dugo govorilo takođe je planiran za 2023/24 sezonu, ali nije potvrđen. Ideja je da se igra tako da osam ekipa prođe u završi deo gde neće biti plej-of sistema već jedan eliminacioni meč i potom Fajnal For koji bi se igrao na neutralnom terenu kao i u Evroligi.

Svaki od tih turnira usred sezone bi uvrstilo dvojicu finalista koji bi imali 83 utakmice u sezoni, a čiji ishod neće biti uračunat u skor na kraju sezone i pobednicima će uslediti visoke novčane nagrade.

Ono što će radovati mnoge jeste da kriterijum za idealne NBA timove na kraju sezone neće biti određen po pozicijama već će najboljih pet igrača biti u istoj petorci ukoliko to zaslužuju.

Primera radi, prošle godine je Džoel Embid bio MVP kandidat, a nije završio u idealnoj petorci jer je Nikola Jokić bio na mestu centra, pa bi ove sezone mogla da bude i obrnuta situacija.

Jasno je šta žele da izbegnu, a ovakav tim nagrađivanja je bio u NBA ligi od 1946. do 1955. godine....

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve