Nova vest
Košarka

Utorak, 28.02.2023.

12:00

Jokić ima podršku Janisa, Lebrona, Durenta: On igra kao MVP

Ne prestaje diskusija o mogućnosti da Nikola Jokić treći put u nizu bude MVP NBA lige, a ovom temom se detaljno bavio i ESPN.

Izvor: B92

Autor:B92

Jokić ima podršku Janisa, Lebrona, Durenta: On igra kao MVP
Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Nakon petnaestak minuta od početka intervjua na Ol-staru, Jokić je postajao direktniji u odgovorima.

Usledilo je pitanje jednog novinara: "Da li ti je stalo do osvajanja MVP titule?"

"Da", iznenadio je Jokić svojim odgovorom, sa dozom razdraženosti u svom glasu.

"Zašto?",
dodao je novinar.

"Jer sam poslednjih sedam puta rekao ne. Sada ću samo da promenim malo",
uzvratio je Džoker.

A istina je da Jokića ne može manje biti briga za mogućnost da postane tek četvrti igrač u istoriji koji je tri puta u nizu bio MVP lige, pored Bila Rasela (1961-1963), Vilta Čemberlena (1966-1968) i Lerija Birda (1984-1986).

U prethodne dve MVP sezone njegovi Denver Nagetsi su bivali eliminisani u drugoj i prvoj rundi plej-ofa, i to je većini glavni argument zašto ne zaslužuje da i treći put bude MVP.

Jokićev prioritet je poznat

Iako se MVP nagrada dodeljuje igraču koji je najkorisniji u regularnom delu sezone.

A Denver Nagetsi su trenutno lideri Zapada, a Nikola Jokić beleži prosečno tripl-dabl.

Međutim, iako je MVP za regularnu sezonu, reputacija najboljih NBA igrača se istinski kuje u plej-ofu.

A i Jokić je sam priznao da bi rado menjao svoje MVP titule za šansu da predvodi Nagetse do prve titule u istoriji kluba.

"Ako osvojiš nešto kolektivno i nešto čemu svi streme da pobede, naravno da ćeš to menjati sve za taj prsten ili šansu da osvojiš nešto veliko"
, rekao je Jokić.

"Ako si sposoban da osvojiš deset MVP titula u nizu, osvoji deset MVP u nizu"

A iako Jokić umanjuje značaj važnosti treće uzastopne MVP titule, činjenica je da je Srbin na korak od toga da prekine niz osam neuspešnih osvajača treće titule nakon dve uzastopne.

"Mislim da ne bi trebalo da se sudi na osnovu onoga što si uradio u prošlosti. Mislim da treba da se sudi po onome što si uradio ove sezone", kaže Jokićev glavni konkurent Janis Adetokumbo, dvostruki MVP lige.

"Ako si sposoban da osvojiš deset MVP titula u nizu, osvoji deset MVP u nizu. Mislim da je Majkl Džordan jedan od najboljih koji su igrali ovu igru i uvek je bio sjajan, ali je samo pet puta bio MVP u 15 godina koliko je igrao, ili Lebron Džejms koji ima četiri MVP titule za 20 godina", dodaje Grk.

Džejms je dva puta bio MVP dve godine uzastopno, 2009-2010. i 2012-2013. Bio je treći 2011, kada su ispred njega bili 22-godišnji Derik Rouz i Dvajt Hauard.

"Čujete nešto o 'umoru birača', glasanju za istog igrača godinu za godinom. Ali na kraju dana, ako je MVP i igra kao MVP, onda treba da to osvaja godinu za godinom za godinom"
, rekao je Džejms prošlog četvrtka kada su ga pitali o retkom osvajanju tri uzastopne titule.

"Igra kao da je s drugog sveta"

NBA nagrade se biraju glasanjem panela od oko 100 članova medija koji pokrivaju ligu.

Ako je anketa potencijalnih nosilaca glasačkih listića koju je sproveo ESPN tačna, glasači nisu umorni od Jokićeve priče, i ponovo će glasati za Srbina.

U hiperkonkurentnom okruženju kakva je NBA liga, često je glupo očekivati da konkurenti hvale jedan drugog, ali Jokić ima podršku nekoliko kolega sa Ol-stara.

"Očigledno je da želite da osvojite nagradu, sigurno. Ali ne mogu da lažem. Ne znam da li ste gledali šta Jokić radi, to je je*eno nečuveno. Definitivno osećam da sam i ja u konkurenciji, ali igra kao da je s drugog sveta i radi to na neverovatnom nivou",
kaže Donovan Mičel, bek Klivlend Kavalirsa.

Mičel je među nekoliko kandidata za MVP-ja sezone, uz Džejsona Tejtuma iz Bostona, Luku Dončića iz Dalasa i Džoela Embida iz Filadelfije, koga stavlja rame uz rame sa Jokićem.

"Mislim da je bitno i ko vam se sviđa kao osoba"

"Mislim da Jokić takođe zaslužuje visoku nagradu. Mislim da ima dobija poštovanja. On je konstantan, svako veče pomaže svom timu. Čak je prošle godine tokom cele situacije sa Benom (Simonsom), kad se nije znalo ko će da igra, on nosio svoj tim. Ako bih ja morao da biram, bilo bi između Jokića i Džoela".

A MVP iz 2014. Kevin Durent, sada krilo Finiks Sansa, kaže da je slučaj Nikole Jokića jasan sam po sebi.

"Zar nisu prvi na Zapadu? On igra kao MVP", kratko je ukazao na suštinu Durent.

Međutim, Durent smatra da je konkurencija puna dostojnih kandidata.

"Mislim da sedam ili osam momaka mogu da osvoje, pa u ovom trenutku, možeš da zatvoriš oči i izabereš bilo koga od njih i da budu MVP. Zasniva se na tom ko vam se više sviđa kao osoba. Mislim ta to ima veliku ulogu",
kaže Durent.

Tejtum: Pobede, brojevi, trenicu; Dončić: Sve

U naporu da isključi lične preferencije iz jednačine, ESPN je pitao Tejtuma, koji je bio lider MVP trke u prvom preseku sezone, šta bi on razmotrio prilikom popunjavanja glasačkog listića za MVP.

"Pobede. Brojevi. Trenuci. Dostupnost. Koliko su koristan svom timu",
rekao je Tejtum, "Mislim da tako misli većina ljudi, do nekog nivoa. Ali za mene, to bi bile ključne tačke koje bih gledao kada bih birao najkorisnijeg igrača".

Dončić, upitan isto pitanje o glasanju, nije mogao da suzi kriterijume.

"Mislim, sve. Sve. Šta si radio da tvoj tim bude bolji. Tako da, sve", rekao je Dončić.

S obzirom na to kako rasprava oko nagrade može da postane nebulozna, možda sam Jokić ima pravu ideju kada su ga pitali da li MVP diskusija utiče na njega uopšte.

"Ne znam ni šta bih rekao", odgovorio je Jokić, željan da skrene temu, "Hvala".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve