Nova vest
Košarka

Utorak, 31.05.2022.

11:10

Galinari, Men i Kemba treniraće vrhunske evropske talente

NBA liga, FIBA i Košarkaški savez Italije (FIP) objavili su da će se kamp "Košarka bez granica" održati u Milanu od srede 1. juna do subote 4. juna.

Izvor: B92

Autor:B92

Galinari, Men i Kemba treniraće vrhunske evropske talente
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Devetnaesti kamp BWB Europe, zajednički program NBA i FIBA za globalni razvoj i dostupnost košarke je prvi u Evropi od 2019, kada je kamp organizovan u Letoniji, i prvi u Italiji posle BWB kampa održanog 2014. u Rimu.

BWB Evropa 2022 okupiće šezdeset dvoje dečaka i devojčica srednjoškolskog uzrasta iz 24 evropske zemlje, koji će učiti direktno od sadašnjih i bivših NBA, WNBA i FIBA igrača, legendi i trenera, i takmičitće se zajedno sa svojim vršnjacima iz celog evropskog regiona.

Polaznici kampa i treneri takođe će učestvovati u programima za razvoj životnih veština, liderstva i društveno korisnih usluga.

Polaznike kampa treniraće NBA igrači Danilo Galinari (Atlanta Hoks; Italija; BWB Evropa 2003), Terens Man (LA Klipersi; SAD) i Kemba Voker (Njujork Niksi).

Glavni trener Memfis Grizlisa Tejlor Dženkins (SAD), pomoćni treneri iz NBA lige Dejvid Adelman (Nagetsi; SAD), Džoni Brajant (Njujork Niksi; SAD) i Edniša Kari (Portland Trejl Blejzers; SAD), bivša WNBA košarkašica Rafaela Mašardi (Italija) i kapiten ženske reprezentacije Italije, krilo Virtusa Bolonja Sabrina Ćinili (Italija) biće treneri na BWB Europe.

Patrik Hant (predsednik Svetske asocijacije košarkaških trenera; Australija) i Marin Sedlaček (nekadašnji međunarodni skaut; Srbija) biće direktori kampa, dok će Džejson Bajls (Hjuston Rokets; SAD) biti atletski trener kampa.

Igrači i treneri će voditi kampere kroz različite aktivnosti, uključujući vežbe efikasnosti kretanja, ofanzivne i defanzivne veštine, takmičenja za tri poena, utakmice 5 na 5 i sesije razvoja životnih veština i liderstva.

Na ceremoniji poslednjeg dana kampa biće dodeljena priznanja MVP BWB Evrope 2022, MVP u odbrani, šampion u šutiranju za tri poena, kao i nagrada Patrik Bauman za sportsko ponašanje dečacima i devojčicama koji se ističu na terenu i kao lideri.

Rekordan broj od 41 učesnika BWB kampova našao se među rekordnih 121 internacionalaca na rosteru prve NBA večeri sezone 2021/2022.

Bivši kamperi BWB Europe koji trenutno nastupaju u NBA i WNBA su Galinari, Deni Avdija (Vizards; Izrael; BWB Europe 2018 i BWB Global 2019), Kilian Hejs (Detroit Pistons, Francuska; BWB Europe 2018 i BWB Global 2019), Avak Kuier (Dalas Vings; Finska; BWB Europe 2016 i 2018 i BWB Global 2017), Dario Šarić (Sans; Hrvatska; BWB Evropa 2010) i Jonas Valančiunas (Nju Orleans Pelikans; Litvanija; BWB Europe 2008).

NBA i FIBA bile su domaćin za 63 BWB kampova u 30 zemalja od pokretanja programa 2001. BWB je stigao do više od 3.700 učesnika iz 133 zemlje i teritorije, sa 96 bivših kampera draftovanih u NBA i WNBA ili potpisanih kao slobodni agenti.

Prvi kamp Košarka bez granica održan je u Evropi u julu 2001. Vlade Divac (Srbija) i Toni Kukoč (Hrvatska), zajedno sa bivšim saigračima iz košarkaške reprezentacije Jugoslavije, ponovo su se okupili da rade sa pedesetoro dece iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore u La Giradi u Trevizu, Italija.

Krilni igrač Atlanta Hoksa Danilo Galinari (Italija; BWB Europe 2003): "Košarka bez granica će uvek imati poseban značaj za mene. Kao mladi kamper 2003. godine, sanjao sam da igram u NBA ligi, a iskustvo iz BWB mi je omogućilo da se još više fokusiram na svoj cilj. Biće sjajno pričati polaznicima o sopstvenim iskustvima u nadi da će jednog dana oni biti na mom mestu".

Generalni direktor NBA za Evropu i Bliski istok Ralf Rivera: "Neverovatno smo ponosni na uticaj koji je Košarka bez granica imala na ambiciozne evropske igrače od prvog BWB kampa ovde u Italiji pre više od 20 godina. Uzbuđeni smo što se vraćamo u Italiju da budemo domaćini prvog BWB evropskog kampa posle tri godine i radimo sa FIBA i FIP kako bismo ovim mladim igračima pružili nezaboravna iskustva dok budu činili sledeći korak na svojim košarkaškim putovanjima".

Sportski direktor FIBA nacionalnih saveza Zoran Radović: "Veoma smo srećni što se vraćamo u Italiju sa Basketball Without Borders Europe 2022. godine, posebno jer je prvo izdanje BWB održano tamo 2001. godine. Sa dugogodišnjim odnosom sa Košarkaškim savezom Italije, koji je i jedan od domaćina FIBA Eurobasketa 2022. ove godine, radujemo se još jednom partnerstvu sa njima i NBA, čiji je cilj obezbeđivanje visokokvalitetnog programa za buduće zvezde Evrope".

Predsednik Košarkaškog saveza Italije (FIP) Đovani Petrući: "Ova 2022. je godina košarke. Ponovno pokretanje prvenstava i svih naših saveznih događaja posle dve godine pandemije je signal da je naš pokret ponovo pokrenuo svoje aktivnosti punom parom. U našem kalendaru, veliki događaj na horizontu je FIBA Eurobasket 2022. koji se održava u Milanu u septembru. Košarka bez granica biće održana u istom gradu i biće događaj posvećen izuzetnosti u omladinskoj košarci na evropskom nivou. NBA, FIBA i FIP zajedno su radile na uspehu događaja koji prikazuje najsvetliju budućnost našeg sporta. Zahvaljujem se Regionalnom komitetu FIP-a na podršci organizaciji BWB i nadam se da će svi učesnici u potpunosti iskoristiti ovo iskustvo".

DEVOJČICE:

Ime Prezime Zemlja
Valentyna Kadlecova Czech Republic
Dominika Paurová Czech Republic
Elsa Lemmilä Finland
Leila Lacan France
Dominique Malonga France
Paula Huber-Saffer Germany
Annika Soltau Germany
Sofia Stamataki Greece
Petra Toman Hungary
Romi Elbaz Israel
Adele Cancelli Italy
Alice Cappellotto Italy
Ginevra Cedolini Italy
Raina Tomašicka Latvia
Brigita Rimkevičiūtė Lithuania
Mihaela Aleksovska North Macedonia
Agata Makurat Poland
Mihaela Panait Romania
Marija Avlijas Serbia
Elena Buenavida Spain
Ariadna Termis Spain
Olivia Forster UK
Katie Januszewska UK
Carys Olivia Roy UK


DEČACI:
Ime Prezime Zemlja
Adebayo Polet Belgium
Josef Svoboda Czech Republic
Andreas Holst Denmark
Birk Arop Estonia
Erik Makke Estonia
Abdullah Amzil Finland
Rasmus Lindberg Finland
Pacome Dadiet France
Mohamed Diawara France
Tidjane Salaun France
Joshua Bonga Germany
Esli Edigin Germany
Fabian Giessmann Germany
Alexandros Samodurov Greece
Nikolaos Vasileiou Greece
Ofri Naveh Israel
Mattia De Martin Italy
Giorgio Franceschi Italy
Leonardo Marangon Italy
Juris Filips Vitols Latvia
Petras Padegimas Lithuania
Moek Icke Netherlands
Szymon Nowicki Poland
Ruben Prey Portugal
Lazar Gacic Serbia
Bogoljub Markovic Serbia
Ognjen Stankovic Serbia
Jan Vide Slovenia
Izan Almansa Spain
David Barbera Spain
Sergio De Larrea Spain
Alvaro Folgueiras Spain
Aday Mara Spain
Tunde Fassasi Sweden
Kaan Berk Tarla Turkey
Ozgur Cengiz Turkey
Kadir Yigit Yanci Turkey
Manie Joses UK

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve