Nova vest
Košarka

Sreda, 04.05.2022.

19:19

BiH dobila pojačanje iz NBA

Košarkašu Detroita Luki Garzi odobreno je da nastupa za selekciju Bosne i Hercegovine, potvrdila je FIBA.

Izvor:

Autor:

BiH dobila pojačanje iz NBA
Foto: Profimedia

Pravo na nastup mu se odobrava od početka maja, ali postoji začkoljica. Garza može da igra samo kao naturalizovani igrač, ali ne kao i domaći što se tamošnji savez trudio da ostvari.

"Zaista smo pokušali brojnim argumentima dokazati kako Garza zaslužuje status domaćeg igrača u reprezentaciji, umesto da igra kao naturalizovani, za šta je predviđeno samo jedno mesto u rosteru. Međutim, FIBA je ocenila da mu ne može skinuti takozvanu 'zvezdicu', koja označava naturalizovanog košarkaša u timu, zbog toga što nije imao BiH pasoš pre 16. godine", rekao je generalni sekretar KS BiH Amer Čolan, dodavši:

"Mi smo slali dokumentaciju koja potvrđuje da su Garzini roditelji još od 2008. godine slali zahteve i pokušavali za njega da dobiju pasoš Bosne i Hercegovine, ali su nekoliko puta odbijeni. To očito nije bilo dovoljno. No, dobra je vest svakako da od sada možemo računati u reprezentaciji na igrača NBA kalibra kakav je naš Luka Garza."

Garza je za Pistonse nastupio u debitantskoj sezoni u NBA, gde je na 32 utakmice prosečno beležio 5.8 poena uz 3.1 skok za 12 minuta na parketu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve