Nova vest
Košarka

Sreda, 26.01.2022.

17:10

Odbrojavanje do rekorda: Lebron sve bliži Abdul-Džabaru

Krilo Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms počeo je da odbrojava do rekorda za koji su mnogi verovali da nikad neće biti oboren.

Izvor: B92

Autor:B92

Odbrojavanje do rekorda: Lebron sve bliži Abdul-Džabaru
Foto: Profimedia

Džejms je sa 33 poena protiv Bruklin Netsa smanjio zaostatak za rekorderom po broju poena u NBA ligi Karimom Abdul-Džabarom na manje od dve hiljade - 36.414 naspram Džabarovih 38.387.

Između njih je i dalje Karl Meloun sa 36.928, koga će Lebron nadmašiti verovatno ako do kraja regularnog dela sezone (34 utakmice) bude beležio prosečno najmanje 15,11 poena po utakmici.

Ali više se ne dovodi u pitanje ni da li će Džejms nadmađiti Abdul-Džabara, već kad.

Iako će u decembru napuniti 38 godina, Lebron sa prosekom od 29,1 poena pokazuje da je i dalje više nego sposoban da dominira NBA ligom.

Tako da se očekuje da nekad u ovo vreme sledeće sezone Lebron Džejms postane rekorder po broju postignutih poena u NBA ligi.

"Kako nastavljamo da se penjemo na listi, prirodno je, ljudski, gledati i videti gde si i da li je moguće i da li si sposoban za to", rekao je Džejms.

A kao jedan od najboljih igrača svih vremena Lebron je više nego sposoban i taj podvig je više nego moguć.

Kakav je osećaj nadmašiti Abdul-Džabara, Lebron će iskusiti veoma brzo.

Naime, NBA ligi kada su u pitanju zvanični rekordi računa samo regularni deo sezone, bez plej-of učinka.

Međutim, kada se dodaju i ti poeni, Abdul-Džabar je na 44.149 poena, a Džejms na 44.045. Znači za pet, šest utakmica će postati igrač sa najviše poena u istoriji lige, nezvanično.

Osim toga, Lebronu nedostaje oko 75 asistencija do 10.000 u karijeri čime će postati prvi tripl-kvatripl igrač u istoriji sa po najmanje 10.000 poena, skokova i asistencija.

"Nikad u životu nisam jurio rekorde. Nikad nisam rekao: 'OK, da vidimo da li mogu da oborim ovaj rekord, da li mogu onaj'", rekao je Džejms.

Ali oboranje rekorda ga prati od prvog dana u ligi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve