Nova vest
Košarka

Petak, 21.01.2022.

10:15

Kako su osamdesete transformisale NBA ligu VIDEO

U okviru proslave 75 godina NBA lige, donosimo vam priču o transformaciji tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Izvor: B92

Autor:B92

Kako su osamdesete transformisale NBA ligu VIDEO
Foto: Profimedia

NBA je imala ogromne probleme. Verovalo se da je zloupotreba droga među igračima bila u porastu. Mnoge arene su bile poluprazne ili još gore tokom utakmica.

Većina franšiza je gubila novac. Neki su bili na pragu opstanka. A kada su bile utakmice na televiziji, niko nije gledao.

Tako su počele 1980-e. Osamdesete su postale transformativna decenija za NBA.

Odskočna daska za veći deo tog rasta može se pratiti od Medžika Džonsona i Lerija Birda, na početku rivala koji nisu mogli izgledati drugačije, zatim prijatelja koji su shvatili da jedan iz drugog izvlače ono najbolje.

Bilo je zvezda u svim krajevima zemlje: Džulijus Erving u Filadelfiji, Dominik Vilkins u Atlanti, Džek Sikma u Sijetlu, a sredinom decenije Majkl Džordan je stigao u Čikago.

Pistonsi su gledali kako Seltiksi idu u finale NBA lige kako bi se ponovo suočili sa Lejkersima, dok su rasnim problemi nastavljali da dele SAD – kao što i dalje čine.

Ali poštovanje koje su Bird i Džonson imali jedni prema drugima pokazalo je na nacionalnoj platformi kako ljudi različitih rasa i porekla mogu da se takmiče, čak i da budu rivali i da još uvek koegzistiraju.

Sve to je spojio, kako bi tome cela zemlja svedočila, neprevaziđeni Dejvid Stern.

Postao je NBA komesar 1984, nasledivši kontrolu nad ligom za koju su mnogi u korporativnoj Americi, a verovatno i u redovnoj Americi, smatrali da je previše crnačka, sa previše narkomana, nedovoljno mejnstrim da bi zauzela značajan deo sportskog pejzaža.

Stern je znao da bi se igra razvijala, morala se naći pred gledaocima, a način da se to uradi bila je televizija, posebno kada je kablovska počela da pušta korene u to vreme.

Prosečna plata igrača tokom osamdesetih bila je oko 180.000 dolara. Do kraja decenije iznosila je oko 900.000 dolara.

Seme je zasađeno pa današnja prosečna plata je oko 8.000.000 dolara.

Cifre u dolarima – koliko timovi vrede, za koliko prodaju, koliko igrači zarađuju – od tada su drastično porasle.

Iako je bila nestabilna pozicija NBA lige početkom deceniji, sa prilivom talenata i Sternovim vođstvom, liga je — baš kao Medžik i Leri — mnogo pobeđivala tokom osamdesetih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve