Nova vest
Košarka

Utorak, 16.11.2021.

10:45

Samo 12 igrača je "odbranilo" MVP titulu, a Jokić igra istorijsku sezonu

Prvih mesec dana nove sezone pokazalo je da NBA stručnjaci opet potcenjuju Nikolu Jokića.

Izvor: B92

Autor:B92

Samo 12 igrača je
Foto: Profimedia

Iako je prošle sezone izabran za najkorisnijeg igrača lige (MVP), pred početak ove nije bio među glavnim favoritima za to priznanje.

Na većini "kladionica" za MVP-ja su se kao glavni pretendenti isticali Luka Dončić, Kevin Durent, Stef Kari...

Četiri nedelje kasnije priča je i dalje slična, Jokić se i dalje retko pominje kao ključno ime u MVP priči.

U prvom planu su i dalje Durent i Kari, tu je sad i Pol Džordž, ali statistika je neumoljiva, niko od njih nije ni blizu Jokića.

Zahvaljujući Srbinu, Nagetsi se bore za vrh Zapada (9-5), a on ima jednu od najboljih ofanzivnih sezona u istoriji NBA lige.

U poređenju sa prethodnom, MVP sezonom, Jokić beleži približno isti broj poena, ima više skokova, približan broj asistencija, više ukradenih lopti i blokade, bolji šut iz igre i za tri poena, a sve to uz nešto manju minutažu.

Ipak, Jokić je i dalje u drugom MVP planu.

"Verovatno postoji nekoliko razloga za to, uključujući ideju da će, u ligi prepunoj transcendentnih talenata, ljudi koji glasaju za nagrade na kraju godine verovatnije dati svoj glas pre nekome drugom nego da Jokić bude tek 13. igrač u istoriji sa dve uzastopne MVP titule, bez obzira što ima 'čvrst slučaj'"
, piše Den Divajn sa "Ringera".

Jokić je tek drugi igrač u istoriji koji je u prvih 12 utakmica sezone skupio više od 300 poena, 150 skokova i 75 asistencija.

Prvi koji je to uradio bio je Janis Adetokumbo u sezoni u kojoj je osvojio svoj drugi MVP trofej.

A Srbin je na putu i da postane tek peti igrač sa prosekom od 25-10-5 više od jedne sezone, uz Janisa, Oskara Robertsona, Vilta Čemberlena i Rasela Vestbruka.

Osim toga, Jokić predvodi ligu i u naprednoj statistici – vrednosti u odnosu na igrača za zamenu, plus-minus boks (procena koliko poena na 100 poseda doprinosiš svom napadu u odnosu na prosečan učinak lige), pobednički udeo za 48 minuta, rejting efikasnosti igrača, procenjeni plus-minus...

Štaviš, centar Denvera trenutno ima najviši PER (rejting efikasnosti) i WS/48 u istoriji sa 35,06, ispred Adetokumbumbovog 31,86 u sezoni 2019/2020, te Vilta Čemberlena, Majkla Džordana, Lebrona Džejmsa...

Jokić je efikasan sa svakog dela terena – 73% iz reketa, 58% iz zone floutera, 62,5% sa poludistance i 39% za tri poena.

Uz sve to, siguran je u trenucima kada se rešava meč sa 54,1% u šutevima na kraju napada i neverovatnih 64,5% protiv "čvrste" ili "veoma čvrste" odbrane, prema podacima NBA o praćenju šuteva.

A iako su ove sezone stroži kriterijumi suđenja, Jokić za razliku od ostalih igrača ne šutira manje slobodnih bacanja nego ranije, štaviše, i dalje dobija sličan broj "penala", mada je svima jasno da bi sudije mogle znatno više da ga štite.

A koliko je dominantan na parketu pokazuje i to što Jokić nije moćan samo u napadu već je i lider vrlo čvrste Denverove odbrane, koja je samo jednom u prvih sedam mečeva sezone dozvolila rivalu više od 100 poena.

Nagetsi su četvrti tim sa najmenje dozvoljenih poena po posedu van takozvanog "garbage time", a Jokić je u središtu toga sa 2,3 odbijenih napada po meču.

Iako nikad nije bio na nivou blokera poput Rudija Gobera ili Majlsa Tarnera, Jokić ove sezone znatno aktivnije i efikasnije štiti obruč nego ranije.

Protivnici šutiraju 62,2% protiv njega u reketu, što nije elitni nivo, ali je najbolji od njegove ruki sezone.

Ukoliko nastavi na ovom nivou, za nekoliko meseci niko neće moći da ospori Jokićevu kandidaturu za nov MVP trofej.

A nemojte da zaboravite, Jokić ima tek 26 godina i može da postane samo bolji nego što jeste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve