Nova vest
Košarka

Sreda, 10.11.2021.

17:30

Zašto je NBA liga mrzela Alena Ajversona?

Alen Ajverson je jedan od živopisnijih košarkaških likova koga je publika volela, ali je sa NBA ligom često imao sukobe.

Izvor: SN

Autor: SN

Zašto je NBA liga mrzela Alena Ajversona?
Foto: Profimedia

Životna priča Alena Ajversona je pogodna za jedan dobar holivudski film, a ukoliko niste previše upoznati OVDE možete saznati sve i to detaljno objašnjeno.

Alen Ajverson je neopravdano optužen za tuču i osuđen na zatvorsku kaznu, pa je uz pomilovanje guvernera pušten na slobodu još kao srednjoškolac.

Kasnije je studirao na univerzitetu Džordžtaun kod legedarnog Džona Tompsona preko koga je otišao u NBA ligu kao prvi pik na draftu 1996. godine, jednom od najboljih draftova svih vremena.

Ajverson je bio spektakularan na početku karijere, setimo se samo kako je prednjom promenom (krosover) prevario Majkla Džordana, setimo se kako je samostalno mučio Lejkerse 2001. godine u NBA finalu.

Setimo se i kako je preskočio Tajrona Lua... On je generalno bio takav, predstavljao je ulicu, hip-hop, slobodu mišljenja i izražavanja pa je načinom odevanja direktno uticao na ostale igrače i bio modna ikona i čovek čiji se trend u stopu pratio.

Dejvid Stern i ostatak lige nije bio ljubitelj Alena Ajversona, njegovog ponašanja, prijatelja i stila koji predstavlja, čak je snimio i "oštri" rep album koji je pod pritiskom NBA lige ugušen i nikada pušten u masovnu prodaju.

"Ako vam se ne sluša, nemojte da kupite", rekao je Ajverson i nakon toga pod pritiskom odustao i povukao album, pa je bes pretočio na košarkaški teren gde je uspostavio dominaciju, bio je 4 puta najbolji strelac lige i ima MVP titulu.

Čak ni sudije nisu volele Ajversona, a o tome je detaljnije pričao kontroverzni Tim Donahi (čovek koji je bio u zatvoru zbog nameštanja utakmica) koji je rekao da su pojedine sudije imale dogovor da namerno kažnjavaju Ajversona na utakmicama.

Jutjub kanal "Nonstop sports" se detaljnije bavio pričom Alena Ajversona, pa pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve