Nova vest
Košarka

Utorak, 30.03.2021.

12:45

Srpski "jednorog" polako osvaja NBA ligu VIDEO

Aleksej Pokuševski došao je tiho u NBA ligu, kao potpuna enigma iz druge grčke lige, ali samo nekoliko meseci kasnije su svi zapamtili njegovo ime.

Izvor: B92

Autor:B92

Srpski
Foto: Profimedia

Nakon što u prvim mesecima sezone nije dobijao mnogo šanse da se pokaže, 19-godišnjak je pokazao kako treba koristiti alternative.

Za samo 13 utakmica u razvojnoj G-ligi sa prosekom od 7,9 poena i 7,3 skokova u Oklahoma Siti Bluu, Pokuševski je "naterao" trenera Tandera da mu poveća minutažu.

Srbin je odmah odgovorio sa najboljim nastupima ove sezone i izdvojio se kao jedan od bitnih faktora u igri mladog tima Oklahoma Sitija.

Prvo 14 poena i 8 skokova protiv Dalasa, pa 23 poena i 10 uhvaćenih lopti protiv Memfisa, potom dva puta po 13 poena protiv Minsote i opet Memfisa i u poslednjoj utakmici opet 21 poen uz 6 skokova protiv Dalasa.

Pokuševski beleži prosečno 10,2 poena uz 6,9 skokova na poslednjih deset utakmica i pokazuje da je ispred njega svetla budućnost.

"Njegov tempo igre u poslednjih deset utakmica je bio drugačiji i mnogo kontrolisaniji nego na početku sezone. To je dobar pokazatelj da se prilagođava brzini igre", rekao je trener Tandera Mark Dagno.

Očekivano, u njegovoj igri ima dosta oscilacija, pa je tako posle dabl-dabl u meču sa Memfisom, protiv Čikaga i Atlante postigao samo po četiri poena.

Pritom se konstantno muči u šutu za tri poena, a često ima priliku da se okuša sa distance (1,4/5 u martu).

Međutim, ključna činjenica koju moramo naglasiti je da Pokuševski ima samo 19 godina!

Uprkos tome se istakao kao "jednorog" budućnosti, pred kojim su tek sjajne partije, a srećom nalazi se u idealnoj sredini za to.

"Jednorog" je izraz za košarkaša koji zbog neobične kombinacije visine i tehničkih sposobnosti predstavlja redak tip igrača.

Tander se potpuno posvetio razvoju mladih igrača i tek će da se fokusira na to s obzirom da su u trejdovima u poslednjih nekoliko "prelaznih rokova" skupili pravo na više od 20 pikova prve i druge runde u narednim godinama.

A ukoliko nastavi da se razvija kao do sad, Pokuševski bi mogao da bude jedan od igrača oko kojih će Tander da gradi tim za budućnost.

"Na svakom treningu se trudim da poboljšam svoj dribling. Osećam se mnogo bolje na terenu kada imam loptu u rukama, mnogo komfornije. Moram nastaviti da radim", rekao je Pokuševski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve