Nova vest
Košarka

Nedelja, 31.01.2021.

17:00

"Nikola Jokić – nerešiva enigma"

Na partije Nikole Jokića niko nije ostao ravnodušan.

Izvor: SN

Autor: SN

Foto: Profimedia

Nikola Jokić je u dve noći zaredom kaznio svaku grešku Finiks Sansa, iako su Sansi dugo imali prednost u tom prvom meču, ništa nije pomoglo.

Kako piše "Ringer", kada je Jokić odlučio da ih odvede na spavanje, ništa e više nisu pitali. Četiri poseda i četiri koša za Denver Nagetse i u svakom posedu Jokić igra glavnu ulogu.

"Nikola Jokić je nerešiva enigma ove sezone", stoji na početku teksta. Nageti su zahvaljujući njemu preokrenuli sezonu koju su počeli sa četiri poraza na prvih pet utakmica...

Kako smo pisali još pre početka sezone, urađen je jako loš posao u prelaznom roku. Otišli su bitni igrači poput Grenta ili Torija Krega, a zamene su upitne, pa gledamo Jokića kako daje 100% sebe na svakom meču.

Prosečno beleži 25.2 poena, 11.8 skokova, 8.9 asistencija i 1.8 ukradenu loptu na 35.5 minuta po utakmici, beležio je preko 50 odsto šuta iz igre na 15 od 18 utakmica i na devet mečeva imao 10 i više asistencija.

Mnogi će reći da Jokić podseća na Bila Voltona, a neki će ga pak porediti sa Viltom Čemberlejnom, jer se ipak radi o jedinom centru u istoriji košarke koji je predvodio ligu u asistencijama.

Da, Jokić pruža MVP partije i to su svi primetili. Verovali ili ne, ali poslednji centar koji je bio MVP je bio Šakil O'Nil još davne 2000. godine, a ove sezone su dva verovatno najbolja igrača centri – Jokić i Embid.

Iako Nikola nije najdominantniji igrač sa niskog posta, za razliku od Embida koji tu dominira, Jokić takođe ne živi od slobodnih bacanja već veliki deo svojih poena postiže iz igre, a i ogroman broj promašaj njegovih saigrača uskratilo ga je za možda i tripl dabl prosek.

Iako ne igra previše u reketu, Jokić ove sezone ima više poena iz reketa od svih igrača, osim Zajona Vilijamona, Janisa Adetokumba i Andrea Dramonda.

Čak je "Džoker" imao i nekih atraktivnih zakucavanja ove sezone.

Oskar Robertson je 55 godina bio jedini igrač ikada sa tripl dabl prosekom, a onda se pojavio Rasel Vestbruk koji je promenio razmišljanja brojnih igrača i sada zaista često možemo videti tripl dabl učinak, što je ranije bila prava retkost.

Jokićeva "preciznost" iznosi oko 62.8 odsto sudeći prema "NBA.com tracking data" i to u slučajevima kada ga dobro čuvaju, tako da sprski centar kažnjava i kada igrate dobru odbranu.

Ima najveći "win shares", običan i na 48 minuta, plus minus odnos, ali i rejting efikasnosti, a njegove partije su toliko dobre da je stao rame uz rame sa igračima koji su to radili u svojim najboljim sezonama.

Lebron Džejms 2012/13, Stef Kari 2015/16 ili Janis Adetokumbo 2018/19.

Samo Luka Dončić je ove sezone sebi kreirao više poena od Nikole Jokića, a pritom je srpski centar na ivici da obori rekord po asistencijama za jednog centra, pa i da sustigne legendarnog Vilta Čemberlejna.

Za Jokića niko neće reći da je sebičan, čak suprotno pa se i Majk Meloun našalio da je Jokića zaključao u kancelariju i tukao ga limenkama govoreći mu kako treba više da šutira.

Jokić je među liderima lige po broju dodira sa loptom u prethodne tri sezone, inače, a po šutevima nije prvi ni u svom timu.

Vidi ceo teren, što se jako retko viđa, pa mu je Denver uz osmeh predao ključeve ekipe. Iako su ostali bez bitnih igrača, oni i dalje igraju dobru košarku (na momente) i trenutno su 4. na Zapadu sa 11 pobeda i 8 poraza...

Jokić je tražio nove načine da utiče na igru i sa kapice se spustio na lakat, odakle niko nije igrao više od njega, čak nije samo delio dodavanja odatle, već je i postavljao blokove, uzimao šutve, manje-više procenio bi šta je najbolje u toj situaciji i radio upravo to.

Kada je Jokić na parketu, Denver ima jedan od najopanijih napada u ligi, a kada je Jokić na klui, Nagetsi su bliži nekim Čikago Bulsima na 18. mestu po ofanzivnom rejtingu, piše Ringer.

Bilo da trči u tranziciju ili sa loptom komanduje napadom, njegov uticaj je veliki, pogotovo u sekundarnim i tercijalnim akcijama, gde se Denver u potpunosti oslanja na genijalnost Nikole Jokića.

Pogotovo kada utakmica uđe u poslednja dva minuta, on je drugi najbolji poenter u tom delu meča, a četvrti je u asistencijama, što dovoljno govori oko toga ko je glavni u bitnim momentima i to je jako dobra stvar za njega.

Videćemo da li će to biti dovoljno da se osvoji MVP naslov. Konkurencija je opaka u vidu Džoela Embida pre svega, ali i Kevina Durenta, pa i Lebrona Džejmsa koji želi da postane jedan od najstarijih MVP igrača (rekord drži Karim Abdul Džamar sa 38 godina i 54 dana).

Ukoliko Nikola ostane na ovim brojkama i Denver bude u Top 4, reklo bi se da ima sasvim lepe šanse da i bude MVP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve