Nova vest
Košarka

Četvrtak, 03.12.2020.

10:00

Maradona je voleo NBA – divio se Džordanu, Medžiku i Kariju

Dijego Armando Maradona je obožavao košarku i NBA ligu, a posebno se divio Majklu Džordanu, Medžiku Džonsonu i Stefu Kariju.

Izvor: SN

Autor: SN

Maradona je voleo NBA – divio se Džordanu, Medžiku i Kariju
Photo by Chris McGrath/Getty Images

Ova priča nas vraća u 1991. godinu kada je Dijego Maradona igrao za Napoli, a u košarkaški tim tog grada stigao je čuveni Aleks Ingliš.

Aleks Ingliš je bio Kevin Durent tog doba, čuveni skorer Denver Nagetsa koji i dan danas drži brojne rekorde čuvene franšize iz Kolorada.

Maradona je u tom periodu imao suspenziju od 15 meseci jer je bio pozitivan na kokain i nije mogao da igra za Napoli u sezoni 1991/92, a kako sam Ingliš kaže sve novine su pisale najviše o Maradoni.

U jednom intervjuu, Ingliš je Maradonu uporedio sa Viltom Čemberlejnom i Majklom Džordanom, jer tolika popularnost se ne viđa svaki dan, a i sam Maradona je voleo NBA ligu i divio se upravo pomenutom Majklu Džordanu.

Džordan i Maradona se nisu upoznali, ali se zato Maradona upoznao i sprijateljio sa Irvinom "Medžikom" Džonsonom, igračem kome se takođe divio i u čijim partijama je istinski uživao.

Dijego je 2019. godine u intervjuu potvrdio svoju ljubav prema košarci i objasnio koliko ceni Majkla Džordana i čak postoji fotografija da igra fudbal u njegovom dresu košarkaške reprezentacije SAD.

Voleo je da gleda San Antonio Sparse, naravno, zbog Manua Đinobilija, a od igrača iz modernog doba, Maradona je izuzetno cenio i divio se Stefu Kariju.

Pokojni Kobi Brajant je dobar deo svog detinjstva proveo u Italiji, jer je njegov otac Džo igrao profesionalno košarku u Palakanestru.

Kobi i Maradona su se upoznali 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu, razgovarali su o Majklu Džordanu i Kobi je tada rekao kako je Maradona jedan od ljudi koje beskrajno obožava.

"Da li znaš kakav bih ja igrač bio da nisam koristio kokain?", jedna je od čuvenih rečenica Dijega Maradone. Upravo ta povezanost sa narkoticima je malo ukaljala ugled čuvenog Argentinca, ali čak ni to nije uspelo da sruši to nešto što ga čini najvoljenijim, možda i najvećim fudbalerom svih vremena.

O svemu ovome pisao je Mark Stajn u svojoj kolumni za Njujork tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve