Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 29.04.2019.

08:25

Sudije uništavaju NBA – arbitri postaju ključni faktor duela Voriorsa i Rokitsa

Suđenje je bila glavna tema nakon prve utakmice polufinala Zapada NBA lige između Golden Stejta i Hjustona.

Izvor: AK

Autor: AK

Sudije uništavaju NBA – arbitri postaju ključni faktor duela Voriorsa i Rokitsa
Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images

Voriorsi su pobedili 104:100 u utakmici u kojoj su oba tima napravila zajedno 45 faulova i dobila četiri tehničke greške, a 4,5 sekundi pre kraja je izbačen Kris Pol.

Tako je nastavljen ovosezonskih trend u plej-ofu velike tenzije između igrača, trenera i arbitara.

Rokitsi imaju strategiju koja pomera granice suđenje, dok su s druge strane Voriorsi jedan od "najlukavijih" timova u istoriji koji maksimalno koristi svoj status najdominantnijeg tima decenije.

Primera radi, Harden je ove sezone dobio 95 faulova prilikom šuta za tri poena, po čemu je legenda lige, ali mu to nije pomoglo deset sekundi pre kraja meča kada je pokušao da donese produžetak.

Ispred njega je bio jedan od najboljih defanzivaca lige Drejmond Grin, koji ga je pratio u stopu, "Brada" je u svom stilu simulirao kontakt nogama, ali su arbitri ostali nemi ovaj put.

Posle žestoke borbe sa San Antoniom i pobede od 4:3 u seriji, Nikola Jokić i Denver u polufinalu Zapada kreću na Portland predvođen maestralnim Demijenom Lilardom. Kec na Nagetse u prvom meču je 1,65, a dvojka je 2,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Denver - Portland (04.30).

Na suđenje u duelu Voriorsa i Rokitsa se nisu žalili samo akteri meča, u najvećoj meri iz Teksasa, već i igrači drugih NBA timova.

Tako krilo Bruklin Netsa Džered Dadli smatra da je Pol trebalo da dobije faul pri šutu za tri poena krajem treće četvrtine, iako je bio očigledan i njegov "floping" prilikom pokušaja blokade Livingstona.

Dadli je prokomentarisao i Hardenov običaj da pada na leđa prilikom šutiranja, ako mu je blizu igrač Voriorsa.

Nije siguran da li to "Brada" čini kako bi dobio faul ili da bi izbegao potencijalno "prizemljenje" na stopalo rivala i eventualnu povredu.

"Liga mora da odluči da li će to da svira svaki put ili ne. Ako prestanu da sviraju, igrači će se prilagoditi. Problem je što to sviraju cele sezone", napisao je Dadli.

Dadli i Rudi Gober su istakli da njihovi timovi nisu imali isti kriterijum suđenja kao igrači Voriorsa prilikom odbrane protiv šutera Rokitsa.

Šalu Francuza da je možda u pitanju samo ugao kamere, njegov saigrač Donovan Mičel je ironično prokomentarisao da je jednostavno njemu mogao da da 25.000 dolara umesto što će platiti kaznu ligi zbog komentarisanja sudija.

"Bar će otići u dobrotvorne svrhe, a ne za Guči torbice", nastavio je da se zabavlje Gober.

Naravno, javio se i vlasnik Dalas Meveriksa Mark Kjuban, koji ne krivi sudije za faulove koji dobijaju igrači dok pokušavaju da izblokiraju protivnika.

Kjuban je istakao da su šuteri dovoljno pametni da koriste ono što im je omogućeno, pa zbog toga kaže da je "liga glupa".

Nema sumnje da će i tokom nastavka serije između Voriorsa i Rokitsa sudije verovatno biti ključni faktor i konstantno pod lupom, a koliko je to loše, istakao je penzionisani centar Kendrik Perkins.

"Svi su zauzeti komentarisanjem faulova koji se sviraju, zaboravili su da se potrude da pobede utakmicu"
, zaključio je šampion NBA lige sa Boston Seltiksima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve